- Jeg har hørt mye godt om brunostkremen, smiler landbruks- og matminister Sandra Borch.

Under besøket fortalte Storflor-paret om hvilke satsninger de har gjort de seneste årene, og om deres reise til å bli Norges første gård med melkeautomat. En ide som ble inspirert av en eggautomat i dalføret.

Nå har de etablert et godt samarbeid med både Tine og Innovasjon Norge.

- Innovasjon Norge ville gjerne ha melkeautomaten ved E14, men vi ønsket å ha den plassert ved fjøset for å vise kundene hvor melken kommer fra, forteller Karoline Storflor.

Automaten står nemlig i fjøset, der det også er et stort vindu som gjør at du kan se inn til kyrne.

- Vi er stolte av dyrevelferden, og har ingenting å skjule. Vi vet at vi taper på å ikke ha melkeautomaten ved E14, men hadde vi plassert den ved veien, hadde vi også mistet det vi ønsker å formidle. Vi vil vise landbruket, og vi vil at folk skal komme og se på kua, forteller hun.

Skaper arbeidsplasser

Det er tydelig at både Karoline og Odd Magne både er kreative og brenner for gårdsdriften.

For tiden holder de på å bygge ut stabburet på gården, slik at de kan videreutvikle driften ytterligere.

- Planen er å åpne en kafe i første etasje, mens i andre etasje skal en venninne åpne interiørbutikk. De som kommer hit skal få se hvordan gårdsdrift faktisk fungerer, og kan kjøpe seg en kopp kaffe mens de ser på dyrene eller at vi kjører rundt med traktor på gården, sier Karoline.

Paret innrømmer at gårdsdriften ikke har vært helt uten utfordringer. Senest før jul raste det utenfor gården i forbindelse med flommen. Likevel har de klart å skape en arbeidsplass med 2,5 årsverk fordelt på fire personer.

- Jeg har jobb på gården, i tillegg har vi en sjåfør og ei som hjelper til en gang i uka. Vi er svært fornøyde med å ha skapt arbeidsplasser, smiler Karoline.

– Jeg jobber ikke bare for menneskene, jeg jobber også for dyrene, sa Sandra Borch, og ble raskt god venn med gårdskatten på Kilnes. Foto: Anette Fossmo

- Inspirerende

Landbruks- og matministeren forteller at hun synes det er inspirerende å endelig få komme seg ut og se kreativiteten som har vokst frem blant norske bønder, og understreker at det har vært en økonomisk utrygghet i norsk landbruk under den forrige regjeringen.

- Mange har vært nødt til å være kreative for å øke inntekten, slik de har gjort her på Kilnes. Det er en kreativitet jeg tror vi også må ha fremover, samtidig som vi skal klare å bidra med en ny kurs i norsk landbrukspolitikk. Ikke minst skal vi tette inntektsgapet mellom bønder og andre grupper i samfunnet, sier Borch og tilføyer:

- Det er veldig inspirerende å se hva de har fått til her, både når det gjelder lokalmat, men ikke minst å høre planen om kafe og interiørbutikk. Så dette er virkelig et par som har snudd på alle steiner for å få det til å gå rundt, sier hun.

Vil utfordre matkjedene

Borch påpeker at på de fire månedene de har sittet i regjering, har de bevilget 1,5 milliarder til norsk landbruk.

- Det er mer enn den forrige regjeringen klarte å levere mellom to jordbruksoppgjør, og vi har enda ikke kommet til mitt og regjeringens første jordbruksoppgjør enda. Så det er allerede ei kursendring, forteller hun.

Med en internasjonal energikrise som har presset opp kostnadene, tror hun landbruket må fortsette å belage seg på en krevende tid. Derfor ønsker Borch å bevisstgjøre matkjedenes sitt ansvar.

- Jeg ønsker å utfordre kjedene på sitt samfunnsansvar, slik at de kan bidra til at bonden sitter igjen med litt mer. Ettersom det er kjedene som fastsetter prisene på matvarer, mener jeg også vi må ha mer åpenhet rundt prisdannelsen. Derfor ønsker jeg å ha en dialog med matvaretilsynet nettopp for å bidra til den åpenheten. Hvis du har et brød, så vil du se at bonden kun får igjen en liten prosent av prisen, men ingen kan fortelle meg hvorfor kjedene bør få den resterende delen, forklarer hun.

- Ufattelig god

Da Karoline fortalte om planene til gården, fikk Borch endelig smake på den berømte brunostkremen. Det falt i god jord hos statsråden.

- Den var ufattelig god. Nå har jeg spis fem vaffelkaker med brunostkrem. Jeg har blitt fortalt at landbruksministrene får så mye mat når de reiser rundt, men så langt har jeg bare spist knekkebrød og byggrynlunsj. Så i dag har jeg spist mye, smiler hun og beskriver brunostkremen som noe som inneholder alle de gode ingrediensene.

- Den kunne vært topping på ei kake, sier hun.

Ordfører Ivar Vigdenes roste Sandra Borch og regjeringen for hva de har klart å levere siden de kom i regjering. – Det er knapt noen som har levert så mye innen landbruk som dere, sa ordføreren. Foto: Anette Fossmo