Det var en ordfører i fyr og flamme vi møtte etter at han hadde fått være med på å sette «startskuddet», med andre ord førstesalven, for det som skal bli den nye Forbordstunnelen.

- Det er en veldig bra markering, og jeg setter spesielt pris på at jeg fikk lov til å skyte den første salven, humrer Ivar Vigdenes og legger til:

- Det er artig å sprenge ting, det er det jo. Og ikke minst er det gøy å kunne si etterpå at man har vært med å sprenge ting.

Onsdag markerte den offisielle byggestarten av E6 Kvithammar- Åsen, en strekning på omtrent 19 kilometer hvorav 12 kilometer består av tunneler med doble tunnelløp. Det var ordfører i Levanger, Anita Ravlo, som sammen med Vigdenes fikk æren av å sette i gang det hele med et smell.

Etter å ha holdt tale for forsamlingen, overrakte Vigdenes en blomsterbukett til administrerende direktør i Nye Veier, Anette Aanesland, på vegne av seg selv og ordføreren i Levanger. Foto: Anette Fossmo

Prislapp i milliardklassen

- Det her er en av de virkelige store dagene i ordførergjerningen. Vi markerer starten på den største fastlandsinvesteringen i Trøndelag i dette tiåret. Det vil forandre regionen, halvere reisetiden på strekningen og spare menneskeliv og hardt skadde. Dette er kjempeviktig, påpeker Vigdenes.

Det er Hæhre Entreprenør AS som er totalentreprenør på prosjektet som har en prislapp på cirka 5,6 milliarder kroner ekskludert merverdiavgift.

Administrerende direktør i Nye Veier, Anette Aanesland, forteller at dette er den største kontrakten de har signert noensinne.

- Det er en stor og viktig dag for oss. Hele prosjektet skal stå ferdig i 2027 og vil gi oss en firefelts vei med både adskilte kjørefelt og tunnelløp, og en fartsgrense på 110 kilometer i timen. Det er en vei som vil gi vesentlig bedre trafikksikkerhet, sier Aanesland.

Kjempeviktig for Stjørdal

Vigdenes forteller at nye E6 åpner opp for at arbeidsmarkedet i regionen utvider seg, i og med at det vil bli en bedre reisevei for pendlere.

- Flere som bor utenfor Stjørdal vil kunne jobbe i Stjørdal, samtidig blir det enklere å bosette seg her å arbeide utenfor kommunen. For handelsreisende vil det kanskje bli enklere å ta turen til handelsbyen Stjørdal, sier han.

I likhet med Aanesland trekker ordføreren også frem trafikksikkerheten som en viktig faktor.

- Det betyr trafikksikkerhet og tryggere beredskap. Eneste omkjøringsmuligheten tidligere har vært om Sverige eller Markabygda. Dette er kjempeviktig for Stjørdal på alle mulige måter.