Det sier Nils-Erik Volden, som er leder i Stjørdal kommunale foreldreutvalg (SKFU).

Han er oppgitt og bekymret over foreldres manglende engasjement og tilstedeværelse i idrettshallen, og mener at nå som koronarestriksjonene er borte, må foreldre ta et større ansvar og bli med barna sine på fritidsaktiviteter.

- Jeg var til stede på en konkurranse i forrige uke, og der var det tre tilskuere. Man ser også på andre arrangementer at det er folketomt på tribunene. Det er på grensen til skammelig at vi bare sitter hjemme og ser på tv mens barna våre bedriver idrett. Vi må skjerpe oss og bli med på denne dugnaden, sier Volden.

Trenger tilstedeværelsen

SKFU-lederen mener det betyr mye for barna at foreldre og besteforeldre engasjerer seg og er til stede i idretten eller i aktiviteten, spesielt etter to år med pandemi.

- De to siste årene har ikke barna hatt oss med på noe, og blitt overlatt til seg selv. To år i et barns liv er lang tid. De minste barna har aldri vært med foreldrene sine på noen aktivitet en gang. Nå som det endelig er åpnet opp igjen, må foreldre ta ansvar og vise at de er til.

- Barna trenger å oppleve vår tilstedeværelse, enten det er på trening eller konkurranse. Det er vår plikt å støtte barna våre, sier Volden, som selv har barn som spiller basketball og ser knapt en person på treningene.

Kan få konsekvenser for barna

Han mener ikke at foreldrene trenger å fotfølge barna og møte opp på hver eneste trening eller konkurranse, men at de ikke trenger å snu i døra hver eneste gang.

- Det er viktig at vi som foreldre viser barna at vi er interesserte i det de driver med. Det handler om å bygge gode og trygge relasjoner til barna våre fra de er små. Da vil barnet få det mye bedre og kjenne på en større glede med idretten, sier han.

Volden er bekymret for at mangelen på foreldrenes tilstedeværelse kan få konsekvenser for barna.

- Vi ser jo at det har vært flere utfordringer knyttet til vold blant ungdom i Stjørdal, og at ungdomsmiljøet hardner til. Kanskje er det et resultat av at foreldrene ikke har vært så synlige. Jeg tror den nærheten er svært viktig, sier han.

Vil få med idrettslagene

Foreldreutvalget har nå startet opp et prosjekt kalt «Sammen med barna», som skal få foreldre og besteforeldre til idrettsarenaene sammen med barna. Prosjektet går blant annet ut på å få med idrettslagene i dalføret.

- Dette er et tema vi i foreldreutvalget har snakket veldig mye om, og som vi ønsker å gjøre noe med. Vi har ulike prosjekter på gang som vi ønsker å kjøre sammen med idrettslagene. Men i første omgang ønsker vi nå å oppfordre foreldre til å møte opp og heie på barna sine.

- Barna og ungdommen fortjener at vi støtter dem nå, og med så mange flotte idrettshaller i dalføret er det bare å møte opp. Det koster ingenting, samtidig som det er veldig gøy, sier han.