- Nervene er der, det kjennes. Nå må vi virkelig stå på hele neste uke.

Det sier Rakel Børseth, Elin Moe, Oda Kristine Sand, Vilde Hegge Aasan, Ida Bentzen Friheim, Vilde Korstad og Madelen Cathrine Fløtre fra tiendeklasse ved Hegra ungdomsskole.

De syv jentene er dansere til åpningsnummeret. Innen få dager skal de stå på scenen i Ljosheim forsamlingshus med klassens avslutningsforestilling, som beskrives som et livlig show med humor og sang.

- Vi er spente og gleder oss til å vise hva vi har jobbet med. Det handler om mye forskjellig, som hva som skjer rundt oss og hverdagslige ting. Vi spiller mye på humor, forteller jentene.

«Løs tråd»

Det å avslutte skolegangen med revy, har vært tradisjon for Hegra ungdomsskole i en årrekke. I hovedsak for å inntjene midler til en klassetur på tampen av skolegangen.

Hele prosjektet drives av foreldrene, og siden november har elevene og foreldregruppa jobbet flittig. Nå skal de endelig få lov til å vise resultatet av det harde arbeidet.

- Det er mye talent i gruppen, både når det kommer til sang og skuespill. Det er en gjeng som kan bidra med mye glede og sang, forteller Laila Børseth som er fra foreldregruppen sammen med Ingebjørg Hognes og Silje Mari Hegge Aasan. Forestillingen har fått navnet «Løs tråd», og det er med hensikt at ordet revy er utelatt fra tittelen.

- Det er mye sang i forestillingen, så vi ønsker ikke å ha revy i tittel. Da blir det et livlig show i stedet, sier Børseth, Hognes og Aasan.

Søndag var tiendeklassen ved Hegra ungdomsskole samlet for å øve til kommende helgs forestilling. Foto: Anette Fossmo

Gjenkjennbare skråblikk 

Foreldrene roser ungdommene. For selv om de voksne har vært med som støttespillere, har ungdommen stort sett gjort hele jobben selv.

- Underholdningen kommer fra ungdommen, og de har skrevet de fleste av sangene og tekstene selv. Det er mye humor og noe moraliserende. Det blir også litt seriøst, de er jo ferdige med skolegangen, så det blir en liten avskjed, forteller foreldrene.

Forestillingen er bygget på det som betyr noe for elevene, og inneholder alt fra hverdag, bygd og by og skolegangen. Likevel er det tema som skal være gjenkjennbare for de aller fleste.

- Vi har vært opptatt av at de skal forstå at de må treffe en bred målgruppe, og det har de klart. Det er et skråblikk på tema man ikke trenger å komme fra Hegra for å kjenne seg igjen i.

For inspirasjon fikk de også besøk av revyveteranen Harald Morten Bremseth, som ga dem gode råd og innspill i revykunsten.

Frister med nystekte sveler

Nå på fredag braker det altså løs med premiere, deretter går det slag i slag med to forestillinger lørdag og en på søndag. I det hele består «Løs tråd» av 26 numre fra til sammen 54 engasjerte ungdommer.

- De har lært mye om både samhold og hva en slik forestilling krever. De har vært med på hele prosessen, fra å skaffe sponsorer til å etterlyse hvilke rekvisitter de ønsker seg på scenen, sier Børseth.

De kan også friste med eget husband, og ikke minst salg av nystekte sveler og kaffe.

Fin måte å avslutte skolegangen på

Når det gjelder stjernene selv, jentene som skal danse det hele i gang i åpningsnummeret, blir det også noe vemodig. Forestillingen markerer nemlig slutten på tre års skolegang ved ungdomskolen, og er noe av de siste de gjør sammen før de begynner på videregående skole.

- Det blir veldig fint å avslutte på dette viset, samtidig er det selvfølgelig trist av vi skal skilles. Men nå som vi jobber mot forestilling får vi tilbringe mye tid sammen, og det er veldig fint, smiler de.

Oliver Hammer (t.v.), Ørjan Kringen og Magnus Rønning er i gang med å gjøre klar rekvisittene. Foto: Anette Fossmo