– Det er som å være i to forskjellige verdener. Det er klart det er store kontraster på et bygg som er 55 år gammelt, sammenlignet med et som er flunkende nytt, smiler rektor ved Selbu ungdomsskole, Nils Kjøsnes.

Selv om de ansatte og elevene flyttet inn allerede i februar, var det i uke syv offisiell åpning av bygdas splitter nye ungdomsskole.

Kjøsnes beskriver den nye skolen som tidsriktig og moderne, og er spesielt stolt over skolens nye kantine.

- Vi har fått en kjempefin kantine, og det er viktig for det sosiale aspektet at elevene kan spise sammen. Vi ser at elevene gjerne benytter seg av kantinene ellers, og spiller kort og prater når de kommer om morgenen. Sosialt sett tror jeg at kantinen kommer til å få stor betydning for oss, sier han.

Flere fasiliteter

Skolen huser også det som både blir et amfi for skolen og en kultursal for bygda, med plass til opp mot 300 personer.

- Tidligere måtte vi bruke mye tid på å rigge og planlegge for forsamlinger, men nå slipper vi den tidskrevende logistikken, da amfiet allerede står ferdig rigget, forteller Kjøsnes.

Skolen har blitt satt opp i rekordfart. Bare halvannet år etter første spadetak, har man allerede tatt i bruk det nye bygget. Foto: Anette Fossmo

Om ikke lenge vil også et 25 meters basseng med heve- og senkefunksjon for vanndybden straks bli ferdigstilt.

- Det gjør at vi kan tilpasse vanndybden utfra brukergruppen. Men det er jo først og fremst størrelsen som virkelig vil gi svømmeopplæringen i skolen en booster, sier den stolte rektoren.

Interaktive tavler

Det viktigste tilskuddet i den nye skolen, er selvfølgelig klasserommene. Der er de gamle tavlene med kritt erstattet med moderne interaktive skjermer.

- Den fungerer som en vanlig tavle som du kan skrive på, men du kan også lagre det som er skrevet og koble tavlen opp til pc og internett. Det gir enda flere muligheter enn tidligere, forteller han.

Kjøsnes forteller om en relativt smertefri overgang fra gammel til ny ungdomsskole, men legger ikke skjul på at det har vært noen utfordringer. Som for mange andre har staben vært berørt av høyt sykefravær i forbindelse med pandemien.

- Men personalet har håndtert overgangen svært godt, og fått det til å gå rundt på en beundringsverdig måte. For oss har første prioritert alltid vært å holde undervisningen i gang, slik at elvene kunne komme på skolen. Det har vi fått til, takket være personalet, roser Kjøsnes.

Kjempeuteområde

I tillegg til et splitter nytt bygg, skal det også komme et flott uteområde som er planlagt å ferdigstilles i løpet av oktober.

– Gamleskolen skal rives, og da skal det legges til rette for et fint uteområde med en rekke aktiviteter. Vi snakker om alt fra ballspill, skaterampe, sykkelløyper og sosiale møteplasser. Det skal bli et kjempeuteområde, som jeg regner med vil bli aktivt brukt av lokalsamfunnet på ettermiddag og helger, smiler han.