Stjørdals-Nytt er lokalavisa for Værnesregionen, med base i Stjørdal. Vi kommer ut på papir hver onsdag, gratis til alle husstander i vårt dekningsområde. Samtidig har vi i 2022 lansert en abonnementsløsning for nettavisa.

Dette har naturlig nok preget 2022 i stor grad for redaksjonen. Å gå fra å ha vært en gratisavis i alle år, på papir fra 1980, men også på nett, til at leserne må betale for å lese store deler av innholdet vårt i nettavisa, er vesentlige endringsprosesser det siste året.

I et dekningsområde der det bor omtrent 50.000 mennesker, er potensialet stort. Vi har gjennom høsten hatt en god vekst, både i antall abonnenter, men også i trafikken inn til nettsidene.

Fra en strategisamling med redaksjonen i november 2022. Foto: Sanna Drogset Børstad

Fakta om Stjørdals-Nytt:

  • Samlet opplag: 19.500 (fulldistribusjon til alle husstander)i Værnesregionen: Stjørdal, Malvik, Meråker, Selbu, Tydal, Frosta og Åsen

  • Utgiversted: Stjørdal

  • Daglige lesere totalt: 18.200

  • Daglige lesere digitalt: 4.200

  • Papirutgave: 1

  • Redaksjonelle årsverk: 4

  • Antall sider produsert: 2.680

  • Fordeling redaksjonelt stoff/annonser: 55 / 45

  • Antall lederartikler: Én i uka

  • Antall kommentarer: 0

  • Antall leserinnlegg på nett: ca 130

  • Antall refuserte leserinnlegg: Nesten ingen

  • Antall gjestekommentarer: 0

  • Antall kronikker: 0

Ansvarlig redaktør Sanna Drogset Børstad Foto: Privat

Mål og prioriteringer:

Stjørdals-Nytt er i startfasen som abonnementsbasert nettavis, noe som betyr store og artige muligheter fremover. Vi jobber jevnlig med analyser for å sikre at vi treffer abonnentene våre med stoff som de vil ha, samt å øke abonnementsmassen.

Stjørdal er den mest sentrale kommunen for oss (markert i mørk blå), samtidig som kommunene rundt også sokner til Stjørdal som handelsområde. Dette gir mange spennende muligheter for god journalistikk.

Samspillet mellom digitalt abonnementsprodukt og gratis, fulldistribuert papirprodukt blir viktig for oss framover. Digitalisering av brukerne er en klar strategisk førsteprioritet i den tida vi er inne i nå. Samtidig skal vi fortsatt utvikle papiravisa til fortsatt å være et godt nyhetsorgan og foretrukket annonseprodukt.

Vi skal være en avis for stjørdalingen, først og fremst. Samtidig er det mye som skjer i våre omkringliggende kommuner som er interessant for folk på Stjørdal – og motsatt.

Avisa har hatt redaktørskifter to ganger i løpet av året. Først med Frank Skaufel, som ble erstattet av konstituert redaktør Lars Østraat i februar. I september ble Sanna Drogset Børstad fast ansatt som ansvarlig redaktør.

Journalistfaglig utvikling

Journalistene deltar i konserninterne kompetanseløft mellom mediehusene. Redaksjonen har også deltatt på Hellkonferansen (ved inngangen til 2023) og har jevnlige diskusjoner internt om redaksjonelle prioriteringer og utvikling.

Stjørdals-Nytt er også blitt en del av samarbeidet innad i Polaris Media Midt-Norge med satsing på næringslivsnyheter på nett, mn24.no. Det både gir oss drahjelp på økonomi/næringslivsjournalistikk og innsikt i utøvelsen på dette fagfeltet, samtidig som vår avis bidrar med næringslivsnyheter inn til fellesskapet.

Vi trykker 19.500 eksemplarer av papiravisa, som distribueres til alle husstander i vårt nedslagsfelt en gang i uka.

Etikk

Stjørdals-Nytt har i 2022 ikke blitt klaget inn til Pressens Faglige Utvalg. I tilfeller ved reaksjoner fra leserne, har redaktør søkt å få avklart dette på lavest mulig konfliktnivå.

De viktigste sakene

Dette er noen av de viktige sakene vi har jobbet med i 2022 :

«Dødsårsak: Ukjent»

Kampen for å finne svar: Tirsdag 29. mars ble en mann funnet død utendørs i Stjørdal. Mannen skulle vise seg å være 52 år gamle Rune Eskildsson Moen. Et halvt år senere forteller døtrene om hvordan de siste månedene har vært, og hvordan livet fortsetter i uvisshet om hva som skjedde den kvelden.

Rune Eskildsson Moen døde den 29. mars 2022. Han ble funnet utendørs, like ved sin egen bopel i Stjørdal. Foto: Guro Storli Aune

Sammen med mamma Mariia, måtte Mark (10 måneder) flykte fra krigen

På stua hjemme hos mamma Olena Sadykova i Lånke sitter Mariia sammen med sønnen Mark. Da krigen brøt ut i hjemlandet Ukraina måtte de flykte, og etterlot seg et hjem og et liv de trolig aldri vil se igjen.

– Du vet, en dag våknet jeg, og hele den verden vi kjente til var forandret. Før krigen brøt ut hadde vi et normalt liv, forteller Mariia Sadykova i et stort intervju med Stjørdals-Nytt.

Mariia Sadykova sammen med sønnen Mark som har blitt mer avhengig av sin mor etter flukten fra krig i hjemlandet. Mariia forteller at han sjeldent slipper henne av synet. Foto: Guro Storli Aune

Mest leste saker

Dette er blant våre mest leste saker i 2022:

1: «Bare dra hjem og vent til i morgen». En kommentar om etterlysning av helsehjelp i en akuttfase.

2: Garasjebrann spredte seg til enebolig. Garasje og bolighus i Hegra ble fullstendig overtent.

3: «Kostbart når den ene parten havner på sykehjem». Leserinnlegg signert Svein Otto Nilsen.

4: Vegvesenet etterlyser 146 stjørdalinger. – Kan ikke kjøre etter nyttår. Mange mangler fornyelse av førerkortet.

5: Masseslagsmål i sentrum: - Skal ha kranglet om en dame. Minst ti personer involvert i krangel og slåsskamp.

6: To innbrudd i Stjørdal: - Har stjålet tannlegeutstyr. Innbrudd i en tannklinikk og i en restaurant.

7: Flere berusede mindreårige oppholdte seg i butikk: - Skal ha spyttet etter melderen. Berusede unge oppholdt seg på Coop Extra på Skatval.

8: Savnede Ronny er funnet død. Politiet bekreftet at mannen, som i flere år har bodd i Selbu, var bekreftet død. Politiets etterforskning av dødsfallet fortsatte.

9. «Dødsårsak: Ukjent» I mars ble en mann funnet død utendørs i Stjørdal. Døtrene fortalte om livet etterpå i uvisshet.

10: Jubler etter oppkjøp: – Har stor tro på at vi skal få til dette sammen. Steinvik Holding AS har kjøpt alle aksjene i MaskinUtleie Stjørdal AS.

Årets bilder

Her er et lite knippe bilder tatt av våre fotografer i 2022.

Marianne Lie ble anklaget for å ha forfalsket en resept på apoteket på Hell. – Jeg er rystet og i sjokk etter hendelsen. Jeg har aldri blitt så ydmyket i hele mitt liv, sa hun etter hendelsen. Foto: Erik Hoås
To branner i samme nabolag i Skjelstadmark løpet av en drøy uke. Begge boligene ble totalskadet i brannene. Foto: Guro Storli Aune
En mopedbil tok fyr ved et gårdsbruk på Skatval i november. Brannen spredte seg til en personbil, og begge kjøretøyene er helt utbrent. Foto: Leserfoto
Mamma Mariia og sønnen Mark på 10 måneder måtte flykte fra krigen i Ukraina. Foto: Guro Storli Aune
Gaupefamilie i dalføret kapret på viltkameraet til Gunnleif Bidtnes.
Ulf-Ove følte seg mobbet, trakassert og utfryst på arbeidsplassen. Foto: Guro Storli Aune

Kilder

Vi søker daglig et bredest mulig kildetilfang til sakene, men har alltid et forbedringspotensial her. Det er naturlig at enkelte sentrale kilder går igjen, men vi søker hele tida fornying her.

På leserinnlegg-fronten er det også en del gjengangere. Fram mot lokalvalgåret 2023 har vi satt i verk tiltak for å øke kildebredden også i leserspaltene.

Kåre Børseth er en ivrig leserbrev-skribent i våre spalter. Foto: Privat

Nye trafikkrapporter som kom mot slutten av 2022, viser også i hvilken grad artikler leses av yngre voksne samt kvinner, nettopp for å gi mer fokus til behovet for kildebredde også her.

Spørsmål fra Polaris-stiftelsen

1. Offentlighetsloven og innsynsretten er kanskje pressens beste redskap for å oppfylle sitt samfunnsoppdrag. Hvilke erfaringer har redaksjonen med journaljakt? Blir det praktisert? Møter dere motstand fra kommuneadministrasjonen eller andre?

– Vår erfaring med Stjørdal kommune er at det er ganske vanskelig å få innsyn i visse saker. Det er ikke nødvendigvis at vi opplever veldig stor motstand, vi får innsyn i en rekke saker. Men ved avslag har vi ved flere tilfeller opplevd at de bruker feil paragraf som begrunnelse, og når vi påpeker det - endrer kommunen bare til en ny paragraf, og gir avslag. Vår opplevelse og inntrykk er at de ikke orker å gjøre den jobben det tar for å sladde de få opplysningene som feks kan være personopplysninger. I stedet gir kommunen ofte bare avslag.

Konserntilhørigheten innebærer mange fordeler, særlig med tanke på den digitale transformasjonen, men også på en rekke andre måter. Men kan det være fare for at avisene blir for like? Er det fare for at lokalt særpreg, egen redaksjonell profil og originalitet går tapt? Er innholdsutviklere på konsernnivå blitt konkurrenter til redaktørene? Er mediemangfoldet truet?

– Stjørdals-Nytt er i en spesiell posisjon, der den største konkurrenten, Bladet, også er samarbeidspartner gjennom konsern og vaktsamarbeid. For oss har det hele tiden vært viktig å gjøre grep for å skille oss fra konkurrenten, for å gi noe eget til våre lesere, for igjen å opprettholde mediemangfoldet. - At det er en fare for at avisene blir for like, er noe vi bør ta, og tar, på alvor. Vi har fra konsernets side mange verktøy som forteller oss mye om hvem leserne er og hva de vil ha. Det bruker vi i stor grad i hverdagen, både for å evaluere eget arbeid, og for å sette kursen videre. Det betyr imidlertid ikke at det går utover redaktøransvaret og det lokale særpreget. Uten konserntilhørigheten, ville vi ha vært nødt til å bruke ressurser annerledes for å utvikle slike verktøy og kompetanse. Nå kan vi bruke den på journalistikk.

Baneheia-saken og Birgitte Tengs-saken minner oss om rettsstatens skjørhet og om viktigheten av kritiske røster og god journalistikk. Hva er redaksjonens reaksjon på denne og lignende type saker? Bidrar disse sakene til bevisstgjøring, ikke minst om kriminal- og rettsjournalistikken?

– Ja. Selv om disse konkrete eksemplene er utenbygds og nokså unike i norsk rettshistorie, er de en god påminnelse også for vår redaksjon om at man også skal ha et kritisk øye på informasjon som kommer fra politiet, og på prosesser som pågår i rettsvesenet.