Kunstneren Hedda Kristine Bremseth fikk nylig vite at hun vil bli tildelt statens kunstnerstipend for yngre nyetablerte kunstnere innenfor kategorien billedkunst i tre år.

- Noe av de største tingene man opplever i livet er å bli født, få barn selv og få kunstnerstipend. Det er nesten jeg tenker «hva blir det neste?», humrer Bremseth.

Naturligvis møter vi kunstneren i Stjørdals kulturhjerte, Kimen kulturhus, absurd nok foregår praten i et helt tomt galleri.

- I søknaden jeg har sendt inn har jeg lagt en plan for de neste tre årene, som går ut på at jeg skal skape kultur på steder som mangler kulturell tilhørighet og gjøre det mer tilgjengelig for lokalsamfunnet, opplyser hun.

Paradoksalt

Bremseth flyttet tilbake til Stjørdal i august i fjor, og forteller at hun ofte har undret seg over innholdet i Stjørdal. Eller snarere tvert imot, mangelen på innhold.

- Det er bygd et stort kulturhus, og jeg synes det er rart at det ikke er mer innhold i huset, særlig siden Stjørdal kaller seg arrangementsby nummer 1. Det er nesten paradoksalt at jeg har fått et stipend øremyntet på å jobbe med å skape kulturelt innhold til de som mangler det i hverdagen, samtidig som jeg flytter til et sted som mangler innhold, sier hun.

Etter at hun flyttet tilbake, blir hun stadig spurt om hun trives i Stjørdal. Hun forteller at hun gjerne sender spørsmålet i retur.

- Svarene som går igjen er at det er nært flyplassen og Storlien. Det virker som at det positive er at det er enkelt å reise herifra, forteller Bremseth.

Hedda Kristine Bremseth mener Stjørdal har potensialt når det kommer til kulturelle tilbud, spesielt Kimen kulturhus. Foto: Anette Fossmo

Savner muligheter

Et annet svar som går igjen, er et savn etter flere sosiale- og kulturelle tilbud. Hun tror engasjementet ville vært enda større, hvis innbyggerne viste hva de gikk glipp av.

- Blir man fratatt et tilbud, engasjerer det folk. Men så lenge det ikke finnes, omgir du deg kun de tilbudene som allerede eksisterer, uten å stille videre spørsmål. Jeg synes ikke vi som bor i Stjørdal skal undervurdere mulighetene som ligger både i seg selv og i stedet, sier Bremseth.

Hun peker på at Stjørdal er en by i vekst, med en rekke tilflyttere, da bør også kommunen tilpasse seg endringene. Særlig siden mange kommer fra større byer.

- Mange velger å etablere seg i mindre steder, fordi det er tryggere. Likevel lengter de etter mulighetene de hadde i storbyen, og vil gjerne ha de samme mulighetene, påpeker Bremseth.

Potensial

Bremseth mener Stjørdal har potensialet på tilbudsfronten, og dermed kan forhindre utfarten til Trondheim. Hun ser særlig mulighetene til kulturhuset.

- Kimen ligger sentralt og vil derfor bli en naturlig del av byturen til småbarnsfamilier, i tillegg kunne det vært en fin kulturarena for skoleutflukter. Men da må også tilbudene bli tilgjengelig, sier Bremseth og påpeker at du hun sitter i et tomt gallerirom.

Hun fastslår at galleriet fremstår uvelkomment slik det er i dag, tomt og bortgjemt bak kafeen. Det betyr imidlertid ikke at det ikke finnes muligheter.

- Tenkt deg å åpne opp mer, både til kafeen og til utearealet. Da kunne man arrangert for eksempel en vernissasje med salg av lokalmat, øl og vin. Det er absolutt et potensial, smiler Bremseth.

Bremseth mener et alternativ kunne vært og åpnet opp mellom galleriet og kafeen, som ville ført til at førstnevnte hadde blitt mer tilgjengelig. Foto: Anette Fossmo