Det sa Jo Arne Fosmo under programslippet for årets Arbeiderfestival i Hommelvik, og det er duket for en drøy uke fullspekket med et bredt spekter av arrangementer innen både politikk, kultur, fagpolitiske tema og historie.

Årets parole har fått navnet «Inn i din tid», og går ut på å ta med seg det som har skjedd historisk inn i fremtiden, samtidig som man er villig til å møte samfunnets endringer.

Festivalkomiteen består av Ap, Hommelvik AUF, SV og Fagforbundet, med henholdsvis Anniken Refseth, Liv Aksnes, Jo Arne Fosmo, Kristin Nybrodahl, Line Johnsen, Kristine Holden, Ingrid Høiby og Thomas Ulstad i spissen.

Festival, quiz og revyvisesang

Festivalen har blitt arrangert hvert år siden 2004, og det er få som feirer arbeidernes dag i like stor skala som hommelvikinger.

Det er Kirsti Leirtrø (Ap) som sparker det hele i gang med en åpningsappell i Johan Nygaardsvold museum fredag 22. april.

Deretter venter suksesstradisjonen Arbeiderquiz på Café Rampa.

Lørdag blir det foredrag med Stig Herjuaune, som skal ta for seg skatten utenfor Djupvasskaia, mens på kveldstid blir det liv og røre med revyvisesang.

- Søndag arrangerer vi familiedag på Malvikstien. Det blir det muligheter for å grille pølser, mens Framlaget stiller med aktiviteter for barna, smiler komiteleder Anniken Refseth.

Pudderkvast

Mandag kommer Trond Eliassen og viser klipp fra filmen «Kampen om Narvik», og tirsdag inviteres det til næringsfrokost med næringspolitikk som tema.

Tirsdag klokken 12:00 er fokuset på seniorer med arrangementet Kostervals til skinnflat tango. Der vil det bli både lunsj, sang, dans og musikk.

På tirsdag kveld kommer Jonas Bals og forteller om streikens historie, og onsdag inviterer Liv Aksnes og Lise Anna Øwre til pudderkvast på Café Rampa.

- Det er et annet ord for podcast, der vi to med gjester vil føre et skråblikk på før og nå. Det blir litt skjemt og litt alvor, der temaene former seg mens vi går, smiler Aksnes.

Kvelden fortsetter på Rampa med en fagpolitiskkveld som tar for seg kollektivtilbudet i kommunen.

- Det blir en trivelig kveld med et viktig tema som angår mange. Det vil også være muligheter for å stille spørsmål, sier Refseth.

Viktig å sette på agendaen

Torsdag startet høyaktuelt: - 2022 er valgt som skeivt kulturår i Norge, i tillegg er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert. Likestilling og mangfold er grunnpilarer i arbeiderbevegelsen, og det er viktig å sette på agendaen, sier Fosmo.

En levekårsundersøkelse utført av NTNU vil bli presentert, og Trondheim Pride og Skeiv Ungdom kommer og redegjør for begreper knyttet til kjønn og identitet.

- Vi er så heldige å få besøk av Anders Haugen, som er en av få åpne homofile i fotballmiljøet, fortsetter Fosmo.

Fredag kveld er tiden inne for en skikkelig arbeiderfest på Café Rampa, med Ska-frika som band. Samme kveld arrangeres også arbeiderlan, et rusfritt tilbud til de under 18 år.

Utenriksminister

Lørdag blir det paneldebatt i samarbeid med Hommelvik bibliotek. Arrangementet har fått navnet «Må vi tål det?» og tar for seg netthets mot kvinner.

- Ingeborg Senneset deltar i et panel sammen med lokale ungdommer fra AUF, Naturvernforbundet, Unge Høyre og Rødt. De skal diskutere både egne erfaringer og tema generelt, forteller Aksnes.

Kvelden før dagen kommer både Hommelvik korps, Framlaget og utenriksministeren.

- Både nestleder i AUF, Gaute Børstad Skjervø, og utenriksminister Anniken Huitfeldt står på gjestelisten. Det er noe vi er svært stolte av, spesielt med tanke på situasjonen i Europa akkurat nå, sier Aksnes.

Selve feiringen

Selve festdagen som avrunder uken er selvfølgelig 1. mai, og starter allerede klokken 07:00 ved Plankebæreren ved rådhuset, før turen går opp til Bruket kulturhus.

- Det blir kaffeservering, lag og foreninger inviteres til å sette opp buer, barnetog og demonstrasjoner. Da kommer også Anniken Huitfeldt tilbake og holder dagens tale, før det hele avrundes med meierispannkasting som vil bli premiert, forteller Refseth.