– Utbudet av leger som fyller de kravene som er satt av norske myndigheter er ikke stort nok til å dekke det lovpålagte og samlede behovet i kommunene og i sykehussektoren, forklarer stjørdalsordfører Ivar Vigdenes.

Dette har resultert i at kommuner og sykehus overbyr hverandre i en spiral som har det resultatet at underdekningen konstant flytter på seg. Utfordringen er stor over hele flaten, og setter kommuner i en alvorlig situasjon.

– Dette er en kjempeutfordring for alle kommuner, og særlig nå i Stjørdal da vi samtidig står foran å skulle spare inn 60 millioner kroner i merkostnader som følge av at staten løp fra avtalene sine i et forsøksprosjekt vi hadde basert vår økonomiplan på. Det økonomiske handlingsrommet er dermed begrenset, sier Vigdenes.

- Blitt tatt alvorlig lenge

Ifølge Vigdens skal situasjonen innenfor fastlegeområdet ha vært alvorlig lenge, og er blitt tatt på alvorlig lenge.

– Det er de senere årene fra kommunens side blitt opprettet flere ALIS-stillinger, kommunen har styrket sine økonomiske bidrag overfor fastlegene, det er etablert garantier for omsetning av fastlegehjemler, og kommunen har ansatt leger i fastlønnede stillinger, forklarer han.

Alt dette har kostet kommunen penger. Akkurat nå venter de på en ny sak fra kommunedirektøren om fastlegesituasjonen som er ventet å komme på nyåret.

– Her må vi blant annet se på om vi nytter den samlede ressursinnsatsen optimalt innenfor området. Jeg tør ikke love noen snarlig bedring på dette området. Snarere frykter jeg at fastlegeordningen som vi kjenner den kan kollapse om det ikke blir gjort radikale endringer fra statlig hold for å øke utbudet av leger til kommune- og sykehussektoren, sier han videre.

Flere studieplasser

Ordføreren stiller også spørsmål til studieplasser, i forhold til interesse.

– Karaktersnittet for å komme inn på medisinstudiet indikerer stor interesse for å bli lege, og det er en gåte for meg at antall studieplasser ikke er blitt økt betydelig allerede for flere år siden. Hvordan vi konkret og kommunalt skal forholde oss i fortsettelsen til dette må vi komme tilbake til når sak fra kommunedirektøren foreligger på nyåret, forklarer Vigdenes.

Kommunedirektør, Tor Jakob Reitan, forklarer ovenfor Stjørdals-Nytt at situasjonen følges tett.

– Vi vil fra administrasjonens side legge frem en sak til politisk behandling i januar som beskriver situasjonen og konsekvenser, og med forslag til mulige løsninger som våre politikere vil måtte ta stilling til, sier han.