– Den siste tiden har det bygd seg opp til en uholdbar situasjon. En ting er situasjonen for fastlegene, men også medisinsk sikkerhet for innbyggerne. Vi har sett oss tvunget til å kontakte statsforvalteren, forklarer Kjersti Ulriksen.

Hun er fastlege ved Triangel legesenter i Stjørdal, en stilling hun tiltrådde for et år siden. I måneden får hun fastlønn tilsvarende en stilling på 37,5 timer per uke. I løpet av det siste året har hun jobbet nærmere 70 timer per uke.

– Arbeidsmengden er for stor, og kommunen har vært klar over dette lenge. Jeg har selv gitt beskjed om at jeg ikke lengre kan forsvare min pasientliste slik som situasjonen er, og vi er nå forbi det som kan kalles en krisesituasjon, sier hun og legger til:

– At pasientene ikke får hjelp fra fastlegen vil gjøre at flere blir alvorlig syke og trenge hjelp fra spesialhelsetjenesten fordi Stjørdal kommune ikke greier å gi forsvarlig helsehjelp til sine innbyggere.

Ikke tatt på alvor

På pasientlisten til Ulriksen står det oppført 1000 pasienter. For hver fastlege vil det være forskjellig pasienttrykk, avhengig av hvor stor grad hver pasient trenger helsehjelp.

– Jeg står opp 04.30 for å gjøre unna epikriser, blodprøver og svar som er tatt av biopsier. Videre tar jeg imot pasienter fra 08.30 og jobber frem til 17.00 for å se barna mine en time før jeg setter meg ned 19.00 og jobber til 21.00. Dette er helger og ferier i tillegg. Man kan ikke ha det slik. Jeg er fast ansatt og skal jobbe 37,5 timers uke, forklarer Ulriksen.

På dette punktet er Ulriksen, og mange med henne, overbelastet i høyeste grad. Ved flere anledninger skal de ha gitt beskjed til kommunen om situasjonen, uten å bli tatt på alvor.

– Tilbakemeldingen er at ingenting kan gjøres. Tillitsvalgt for meg er Tone Ringen, som har bedd meg redusere listen. I møte med kommunen er beskjeden at dette ikke er mulig, for ingen har ledige lister. Hva gjør jeg da? Vi får inn farlige blodprøver og det som kan vise at folk har kreft eller barn står i fare og må akuttomplasseres, og reaksjonen tilbake er å lette på skuldrene, sier hun.

Ingen handlingsrom

Inntrykket er at ledelsen står i skvis med politikerne, da spesielt i Stjørdal kommune.

– Man får inntrykk av at leder og min sjef, står i skvis. De har ingen handlingsrom, og har fått den beskjeden fra ordføreren. Før valget gikk han ut og ønsket at tillitsvalgte skulle komme med forslag for å redde fastlegeordningen, etterpå ble dette forkastet med bakgrunn i at det ikke måtte gå inflasjon i gode ordninger for fastleger. Videre la han til at dersom alle fastlegene tok på seg 100 pasienter ekstra ville det ikke lengre være fastlegekrise på Stjørdal, forklarer Ulriksen.

Krisen har oppstått fordi det ikke ble tatt tak, og nå er situasjonen så kritisk at Stjørdals innbyggere vil stå i fare for og ikke få hjelpen de trenger hvis de blir syke. En krise som kunne vært unngått, ved å ta situasjonen på alvor i første omgang.

– Flere kommuner har slitt med å få fastleger, og vi har bedt om at de skal se på dette. Levanger har en egen modell for fastlegene og Malvik har opprettet en hvor basistilskudd blir økt, slik at man kan redusere pasientlistene - slik går det rundt økonomisk, men kan gi bedre omsorg. Det har ikke vært ønskelig her, sier hun videre.

Må på banen nå

Ifølge Ulriksen, er ikke dette noe som har vært ønskelig i Stjørdal kommune. Resultatet er at kommunen nå står på randen av flere sykemeldinger fra fastlegene, og situasjonen må tas tak i nå.

– De forlanger mer, men vi har ikke mer å gi. Vi har en enorm omsorg for pasientene våre. Vi kjenner de og ønsker at de skal ha det bra, og nå er vi forbi bekymret, presiserer Ulriksen.

Det er sendt bekymringsmelding til Statsforvalteren i saken og man har kontaktet øverste tillitsvalgte i Legeforeningen samt juridisk avdeling. De har videre anbefalt at man varsler Arbeidstilsynet. Torsdag fikk Stjørdals-Nytt bekreftet at det vil bli gjort politisk behandling i saken, situasjonen er imidlertid så alvorlig at her burde det vært innkalt til hastemøte.

– Jeg tror det er viktig å minne ordføreren på at det ligger andre kommuner kun 20 minutter unna med bil. Det er ikke ønskelig med en forringelse av den solide fastlegestaben vi har her på Stjørdal i dag, forklarer hun videre.