– Vi har i flere år vært nødt til å gjøre ekstratiltak for å få rekruttert fastleger, sier kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen.

For mange arbeidsoppgaver

Ifølge Vonen er det blant annet arbeidsmengden som har økt over tid, som skyldes mangelen på fastleger.

– Noe skyldes Samhandlingsreformen, som har gitt tidligere overføring av oppfølgingsansvar fra sykehus til kommune og mer deltagelse i tverrfaglige team i kommunen, forklarer han og legger til:

– I tillegg tilføres flere må-oppgaver til fastlegene uten at de kan påvirke prioriteringen selv.

Dette kan være forsikrings-erklæringer, NAV-erklæringer, sykmeldinger av forkjølede elever i videregående skole, for å nevne noe. Nå opplever de fleste at de ikke kan forsvare å ha like mange innbyggere på lista som for noen år siden.

– Samtidig har deres inntektssystem ikke utviklet seg i takt med endrede forutsetninger. Mange av dem er svært slitne nå, og pandemien har satt en ekstra strekk på tilværelsen deres også, sier Vonen.

Håndbrekket på

Stjørdals-Nytt tok kontakt med Jan Inge Kaspersen, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Stjørdal kommune. Hans innstilling til saken er at fastlegene er selve grunnpilaren i helsevesenet og døra inn til videre behandling.

– Det er fastlegen som kjenner deg og kan gi den beste vurderingen den dagen du blir syk. Derfor er det dramatisk at det er så store mangler på fastleger og at det derfor er mange som ikke får den oppfølgingen en fastlege kan gi, forklarer Kaspersen.

Ifølge lederen har dette, som nevnt, dessverre vært en varslet krise, og det har blitt fremlagt flere saker fra kommunedirektøren der det har kommet forslag til tiltak i Stjørdal.

– Dessverre har det politiske flertallet i kommunen satt på håndbrekket for Stjørdal sin del. Det viste de også gjennom forslag i siste kommunestyre der de gjennom et benkeforslag vedtok å avvise økte ressurser til ordningen, sier han.

Må på bordet

Arbeiderpartiet vil nå heller finne løsninger sammen med fastlegene i Stjørdal og er åpne for å vurdere hvilke virkemidler som må på bordet.

– Ordningen er så viktig at alle muligheter må kunne vurderes, også de økonomiske rammene, mener Kaspersen.

Videre legger han til at det, uavhengig av om Stjørdal skulle klare å få en fastlege til alle, vil være store problemer nasjonalt med for få fastleger.

– Det må derfor utdannes flere leger, dette burde blitt gjort for flere år siden, men jeg forventer nå at den nye Regjeringa med helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol, retter opp i dette, sier han videre.

Stjørdals-Nytt har forsøkt å nå helseminster Ingvild Kjerkol i saken, uten å ha oppnådd kontakt på nåværende tidspunkt.

Saken kan bli oppdatert.

Saken er forventet å bli behandlet i løpet av januar 2022.