Vi møter leder Brit Hammer og Lisbeth Gederaas fra Stjørdal Hagelag ved Stjørdal museum Værnes, Stjørdals vakreste grønne lunge, som også naturligvis er stedet 60-årsjubileet skal foregå den 18. juni.

- Vi har hatt et samarbeid med museet i flere år, og vi har hatt gjensidig nytte av hverandres kompetanse. Vi tør å påstå at Prestegårdsparken er den eneste parken i Stjørdal, så det passet jo bra å ha det her, sier Gederaas med glimt i øyet.

Størst i Nord-Trøndelag

Når 60-åringen skal markeres, er det Gederaas som starter det hele ved å lose publikum igjennom hagelagets historie.

- Stjørdal Hagelag ble faktisk årets hagelag i Norge på midten av 90-tallet, noe som tiltrakk seg stor oppmerksomhet i media. Medlemstallene økte betraktelig i den perioden, og Stjørdal Hagelag er fremdeles det største i gamle Nord-Trøndelag, med rundt 130 medlemmer, opplyser Gederaas.

Hun beskriver grunnleggerne av hagelaget som pionerer, som la et godt grunnlag for at hageinteresserte kunne treffes på fritiden og dele hverandres kunnskap.

- Du trenger ikke nødvendigvis å ha en flott og fin hage, men du skal ha gleden av å bli litt skitten under neglene og skape noe selv, smiler hun.

Et bredt aktivitetsspekter

Siden begynnelsen har aktivitetene til Stjørdal Hagelag vært varierende og mangfoldig. Til å begynne med satt det faglig dypt. - Vi var så heldige å ha møteareal på Kvithammar forskningsstasjon i mange år, og det er flere forskere som har gått i bresjen. Aktivitetene har vært mange, og vi har gjort alt fra å stimulere skaperglede til barn, til å holde fagforedrag, og selvfølgelig kursing om dyrking av blomster og grønnsaker, forteller Gederaas. De siste årene har en ny tradisjon vokst frem, der Hagelaget sykler rundt og besøker ulike hager som skiller seg ut i Stjørdal. - I år har vi blitt invitert inn til hovedgården på Værnes, som har en flott park med store fine trær. Der skal vi få en gjennomgang av historikken til stedet, som skal bli svært spennende, sier Hammer.

Fullspekket jubileumsprogram

De varierte aktivitetstilbudet gjenspeiler også på agendaen for hagelagets jubileum, og etter Gederaas tale er det duket for et lærerikt og spennende program.

- Vi får blant annet besøk av Trønderfuksia som skal vise hvordan man tar stiklinger av fuksia og pelargonia. I tillegg kommer Morten Skogli med kompost og mark, og barna skal få grave etter marken, opplyser Hammer.

I tillegg vil det også bli natursti, planteloppis og servering av jubileumskake. I den anledning er selvfølgelig museumskafeen åpen.

- Det vil også bli mulighet til å bli med på omvisning av nyttehagen der du får en orientering om potene, ledet av Knut Olav Stokke, forteller Hammer.

Grønn i hjertet

Målet for hagelaget er at de skal være et lavterskeltilbud, der medlemmene kan prøve og feile, og en viktig misjon er å øke forståelsen om arbeidet som kreves for å produsere mat.

- Man trenger ikke å ha grønne i fingrene, så lenge du er grønn i hjertet. Det er ikke så mye som skal til for å være bærekraftig, så lenge alle gjør litt. Det er et paradoks at Norge er blant de dårligste i verden på selvforsynt mat, når vi har kunnskapen, arealet og klimaet til å kunne dyrke det meste. Det er viktig å holde liv i det grønne, sier Gederaas og Hammer.

Ønsker du å vite mer om hvordan du holder liv i det grønne, kan du delta på jubileet lørdag 18. juni. Arrangementet er både er gratis og åpent for alle vil finne sted ved Stjørdal museum Værnes mellom 11.00 og 14.00.

Noe av de som har blitt populært i det siste, er å så erter og bønner i dorullkjerner, forteller Brit Hammer. På den måten får du nytte av rullen, samtidig som du slipper å bruke plastikk. Foto: Anette Fossmo