Det er Rune Sagen og Kristoffer Sæther Saksvik, som til daglig er leder ved Sportsfiskesenteret i Stjørdal, som står i bresjen for innføringskurset som de siste årene har blitt en god rekruttering til laksesporten.

Til samme tid de siste årene har de fått låne vald av Beate og Aksel Hembre, som ikke bare er en god start for de som ønsker å lære seg å bli kjent med elva og fiskesporten, men valdet gir også muligheter for å kapre både store og fine fisker.

En av deltakerne som hadde møtt opp var Marianne Wang. Hun har bodd i Stjørdal i 10 år, og kommer opprinnelig fra Bodø.

– Jeg har hatt lyst til å prøve kjempelenge. Vi bor rett ved elva så når jeg fikk høre om dette måtte jeg og mannen bare slå til når vi først hadde tid og mulighet, forklarer hun.

Ikke bare-bare å prøve

Ifølge Wang er det ikke bare-bare å prøve laksefiske for første gang. Derfor mener hun tiltaket som er satt i gang er veldig fint.

– Det å få lov å prøve og ikke minst ha noen med seg som kan dette. Det er ikke bare-bare å prøve, har vi erfart, sier hun og følger opp med en av erfaringene hun fikk i møte med elva;

– Jeg har mistet en sluk, men igjen fisket jeg opp noen andre sin. Sånn sett kan vel si jeg egentlig ikke har mistet noen, sier hun og ler.

Marianne Wang testet laksefiske for første gang ved valdet på Hembre. Foto: Guro Storli Aune

Bodøværingen har erfaring fra både sjø- og ørretfiske, men at dette var en helt nytt møte og erfaring å ta med seg.

– Jeg er vant til å fiske på havet, og det vil jeg si er en helt annen måte å fiske på. Her holder man på hele tiden, det er litt aktivitet og det er gøy. Vi har både godt vær og ei flott elv, bare det å være her er en opplevelse i seg selv. Jeg har veldig lyst til å fortsette etter dette, forklarer hun videre.

Fra ørret i Oppdal til laks i Stjørdal

Noen meter unna møtte vi Louise Wullum. For to og et halvt år siden flyttet hun og familien fra Holmestrand til Hell.

– Jeg elsker friluftsliv, og har vel i grunn tenkt på det en stund. Både laksefiske og jakt, men dette tror jeg er det nærmeste jakt jeg kommer med to små barn, sier hun noe lattermildt.

Wullum har tidligere fisket en del i fjellvann, men da er det selsvsagt ørret.

Louise Wullum ble en av de ivrigste i elva. Foto: Guro Storli Aune

– Vi har hytte i Oppdal og har fisket en del i småelver der, men aldri i elv som dette. Jeg har også holdt på en del med isfiske, men alt handler vel om at jeg liker å være ute, forklarer hun.

Wullum ble en av de siste som forlot elva av deltakerne, og ble en svært så ivrig mot slutten. Hun forklarte at etter endt kurs ønsket hun å fortsette som smått.

– Jeg forsøker å sette meg litt inn i dette, både regler og priser. Man må vite hvor man kan fiske, når man kan fiske og fiskekort. Det er mye man ikke vet, men slike kurs som dette gir en god innføring, sier hun videre.

Større spenning

Ved gapahuken på Hembre kom Mikael Hoff Johansen (13) og Markus Skjevik Svendsen (14) gående sammen med Wenche Skjevik, som også hadde forsøkt seg på et par kast utpå kvelden.

Guttene har erfaring fra fiske, og tok for kort tid siden en ørret på 2,2 kg i Stjørdalsområdet. Nå hadde de imidlertid et ønske om å teste laksefiske.

– Det har vært veldig artig å prøve det. Forskjellen på laksefiske og ørretfiske må være at man ikke får like mye fisk, forklarer Johansen.

Mikael Hoff Johansen (f.v) Markus Skjevik Svendsen og Wenche Skjevik. Foto: Guro Storli Aune

Ungdommene ble likevel lokket av tanken på spenningen rundt å få noe av litt størrelse.

– Her er det kanskje litt mer spennende om man får fisk, det handler litt om størrelse. Det er begrenset hvor stor ørret du kan få visse steder, kontra elva hvor man virkelig kan få en stor laks, legger Skjevik Svendsen til.

Lurt å starte med sluk

Ingen av deltakerne tok laks i elva torsdag, men alle dro fra Hembre med et smil og et ønske om å prøve seg i elva igjen.

– Det var i grunn fluefiske de ønsket å prøve, men vi ble tipset om at det rett og slett er mer fornuftig å starte med sluk. Det handlet om å bli kjent med elva og hvordan forholdene er, sier Wenche Skjevik.

– Blir det fiskekort i år?

– Jeg tror det blir laksefiske og kort. Det har i hvert fall vært gøy. Det er mye mer å følge med, så dette ønsker vi å prøve igjen, forklarer guttene avslutningsvis.