- Da vi hadde evaluering med nattevandrerne i forrige runde, ble det ytret et ønske om at det ble avholdt et kurs. Samtidig har vi behov for flere nattevandrere, sier Heidi Beitland i Stjørdal kommune.

Kurset arrangeres onsdag 30. mars klokken 18.00 til 20.00 ved Frivilligsentralen.

Behov for flere nattevandrere  

For å være nattevandrer bør du være godt voksen, og det er særlig foreldre med barn på ungdomsskolen de gjerne skulle hatt flere av.

- Det handler om at foreldrene kan være med og se hvordan det er i sentrum, og hvordan ungdommene våre er. Men vi tar selvfølgelig imot andre også; lag, organisasjoner og vennegrupper på tre som ønsker å delta, sier Beitland og tilføyer:

- Vi har dessverre ikke kapasitet til å organisere enkeltpersoner. Derfor er vi avhengige av grupper på tre, ettersom de går tre og tre sammen.

Gulroten for og være med å bidra er et honorar på 800 kroner, penger som kommer godt med til klassekassen, klubbkassen og lignende.

Betryggende effekt

Christensen og Beitland forteller at det har en betryggende effekt at voksne oppholder seg i de områdene ungdommene ferdes i på kveldstid.

- Da har ungdommene noen å snakke med ved behov. Flere har fortalt at de har vært vitne til knuffing, men så snart nattevandrerne har kommet, har sitasjonen løst seg, forteller Christensen.

Oppstart for nattevandrere er 22. april, og vil i år forhåpentligvis strekke seg til den helgen det arrangeres NM i friidrett. Det vil være nattevandrer i sentrum hver fredag og lørdag mellom klokken 21.00 og 24.00, i tillegg til natt til 1. mai og 16. mai.

- Vi er så heldige å ha et samarbeid med Quality Airport Hotel Værnes, som stiller med kaffe, toalett og ly hvis det skulle være dårlig vær, sier Beitland.

Kurs for nattevandrere

Det kommende kurset har som hovedmål å trygge både nye og gamle nattvandrere, og gir kort informasjon om nattevandring og en enkel innføring i førstehjelp.

I tillegg har kommunene et samarbeid med politiet, som vil fortelle deltagerne hvordan man skal håndtere enkelte situasjoner.

- Politiet vil ta opp hvordan man skal agere hvis det oppstår konflikter. En nattevandrer skal aldri gå inn i en situasjon, men heller være den som ringer politiet, sier Beitland.

Innføringen i førstehjelp er det brannvesenet som står for.

Håper på fullt hus

- Vi håper folk melder seg på kurset. Og kommer du som nysgjerrig, så betyr det ikke at det er bindende. Men skal vi få til å ha denne ordningen, er vi avhengige av at noen stiller, sier Christensen.

De presiserer at så langt det lar seg gjøre tilrettelegger de etter ønsker, og at det er opp til hver enkelt hvor ofte de vil gå som nattevandrer.

På vårparten er det fortsatt ti vakter som ikke er fylt opp i turnusen, og i og med at det er Frivillighetens år, håper de at noen blir inspirerte til å bidra.

- Etter pandemien har det vært utfordrende å finne frivillige, så det er ikke uten grunn at Frivillighetens år markeres nå. Men det er mye bra med å være frivillig, også på det personlig plan. Spør man seg selv hva man i år kan bidra med for å styrke frivilligheten, er nattevandring et ganske godt alternativ, smiler de.