I kommunedirektørens innstilling til formannskapet påpeker Tor Jakob Reitan at fastlegeordningen i Stjørdal har blitt så alvorlig, at å vente på nasjonale løsninger ikke lenger kan ansees som et alternativ, uten at det blir en for stor risiko for kommunens innbyggere sin helse.

- Det er viktig at Stjørdal kommune skal være en god arbeidsgiver, også for fastlegene. Samtidig må vi sikre innbyggernes helse og rett på forsvarlig helsehjelp. Så vi har virkelig gjort en innsats for å sette oss ordentlig inn i denne saken, sier kommunedirektør Tor Jakob Reitan.

Kommunedirektørens forslag til formannskapet innebar at Stjørdal kommune midlertidig øker basistilskuddet med 345 kroner per innbygger, med et tak på 998 kroner per innbygger.

Tilskuddsbeløpet skal være det samme uavhengig av om man er spesialist eller ikke, og vil koste kommunen 5,8 millioner i året.

Nasjonal krise

Ordfører Ivar Vigdenes peker på at flere kommuner sliter med rekruttering, og at det er et stort behov for en økning i antall fastleger landet over.

Vigdenes frykter derfor at kommunene er nødt til å se på flere tiltak i tiden fremover, så lenge fastlegekrisen ikke blir tatt grep om nasjonalt.

Ordføreren stilte flere spørsmål til innstillingen, og lurte blant annet på om det gikk an å avlaste legene på noen måte og ønsket en begrunnelse for hvorfor basistilskuddet skulle være flatt.

- Skal vi bruke seks millioner i året, må vi være trygge på at vi bruker de midlene på en måte som maksimerer den ønskede måloppnåelsen. Hvilke alternativer har vi og hvorfor gjør vi det – hvordan er dette tiltaket vurdert opp mot andre alternativer, spurte Vigdenes.

Eneste løsning

Kommunedirektøren ga ordet til leder for Stjørdal helsehus, Katarina Sederholm Hoff, som svarte på de spørsmålene formannskapet måtte ha til innstillingen.

Hoff opplyser at fastlegene er positive til avlasting, og at de gjerne delegerer bort å skrive attester til skoleelevene. Men hun presiserer også at det ikke er der trykket ligger.

- Det ligger i å skrive legeerklæringer og andre oppgaver som det ikke er mulig å delegere bort. Legene er tydelige på at eneste løsning er å redusere listene, slik at de får tid til pasientene, sier Hoff.

Mer attraktiv kommune

Når det gjelder hvorfor basistilskuddet ikke skiller mellom spesialister og ikke spesialister, forklarer Hoff at legene selv ønsket et skille, men at det ville bli dyrere og mer uforutsigbart for kommunen.

- Det er helt tydelig at det hjelper å øke basistilskuddet. Vi trenger flere leger, og da må vi også satse på rekruttering. Vi tror at vi kan nå det målet ved hjelp av disse tiltakene, sier hun.

På den litt mer gledelige siden kan Hoff dele med formannskapet at de har fått inn én søker til den nye fastlegehjemmelen på Skatval.

- Vedkommende som søkte på stillingen i Skatval var tydelig på at det var viktig at kommunene gikk inn og gjorde noe. Hun søker nå fordi hun føler hun får en tryggere hverdag, presiserer Hoff.

- Fastlegene i Stjørdal kommune har vært presset. Vi ønsker å legge til rette for at legene skal ha et liv både på jobb og i fritiden. Jeg er sikker på at vi vil bli oppfattet som en mer attraktiv kommune for leger med disse tiltakene, tilføyer Reitan.

Innstillingen ble enstemmig vedtatt.