Inne tar en mohairgeit fart. Det smeller i metall, men tilløpet var så kort at det kun blir en påminning fra geita om at her er jeg.

Matfar Lars Græsli smiler. I varm genser og lue av ull fra alpakka, stopper han et øyeblikk i fjøset på gården Græsli Vestre i Tydal.

Der det før var melkekyr, bor sau og noen få mohairgeiter om vinteren.

Andre steder i driftsbygningen, har de små og store dyrene som hver sommer møter gjester ved Brekka Bygdetun vinterlosji.

- Avfallsmat fra Coop-butikken sorteres, og det dyrene kan spise får de, sier Lars Græsli. Foto: Roar A. Fordal

Avfallsmat fra butikken

I nevene har Græsli brød fra Coop-butikken i Tydal.

Til dyremangfoldet på gården henter de all mat som butikken ikke kan selge. Det betyr kassevis med avfallsmat som brød, epler, bananer, tomater, gulrøtter og mye mer.

En del går rett i kompost, men etter grundig sortering blir det godsaker til vintergjestene i fjøset.

Kaniner gnager gulrot etter utgått dato. Høner, haner, og for eksempel gullfasaner liker gammelt brød.

Godbiter fra Lars Græsli til hesten Adam, eselet Josef og lamaen Erik. Foto: Roar A. Fordal

Det gjør også hesten, eselet, lamaene og alpakka som får brød der de har innhengning ute. Mens minigrisene sluker det meste.

Også spesialmeny

- I tillegg til avfallsmat som appelsiner, epler, bananer og annet får dyrene det de trenger av spesialfor med mineraler og vitaminer. Det gir vi i form av pellets til de enkelte artene, sier Græsli.

Han forteller at så individuell er foringen av vintergjestene, at det tar mer tid enn å gi besetningen sau mat.

Lars trives som matfar for dyrene med vinterlosji i fjøset. Foto: Roar A. Fordal

I 2013 overtok Ola Morten og Marthe gården. Melkeproduksjonen ble flyttet til samdrift med en nabogård. Nå fylles det tidligere melkefjøset med sau, og planen er å øke antallet.

20 år på Brekka

Lars og Ingunn Græsli på kåret har i 20 år vært sommerverter på Brekka Bygdetun. I fjor var over 3000 barn og voksne på besøk.

- Dyrelivet er det viktigste av det de som kommer på besøk møter, sier de.

- Alle dyrene overvintrer på gården. Hvert år prøver vi å få nye dyr på Brekka, og i fjor sommer var det 80 dyr der, forteller Lars.

Høner og haner og fugler har eget rom i fjøset. Foto: Roar A. Fordal

Han og Ingunn sørger for godt stell gjennom vinteren. Og før hver ny sommer på bygdetunet bistår de naturen litt.

I rugemaskinen blir det kyllinger, og i fjøset inviterer vertskapet til møter slik at det blir dyreunger til sommeren.

Litt transportutfordringer

- Dyrene våre har tilhold i hver sine innredninger i fjøset. Ikke alle arter går like godt sammen. Det gir noen utfordringer når vi skal transportere de til og fra Brekka. Da må vi vurdere hvem av dyrene som kan kjøre sammen. Og det er jo viktig at vi alltid gjør det som må til, slik at dyrene våre har det best mulig, sier Lars.

Han og Ingunn står på, og de henter inn støtte fra neste generasjon på gården når det trengs.

Lars Græsli sier det tar mer tid å fore vintergjestene enn hovedbesetningen sau i fjøset. Foto: Roar A. Fordal

Møter dyr og sorterer

Gården driver et «Inn på tunet»-tilbud. De som kommer på besøk bistår med å sortere avfallsmat, møter dyrene, og hjelper til.

Tre påfugler nyter dagen ved siden av der det bor kaniner. I hønenes område er det egg i verpekassene. Chincilla trives best i mørke, og kryper unna lyset.

Hanen galer, sau breker, hønene kakler og - jo - det er det gode dyrelivet på Græsli Vestre. Hvor dyrene på Brekke Bygdetun om sommeren har vinterlosji.

Ingunn Græsli gir en godbit til lamaen som har vinterlosji på gården. Foto: Ola Morten Græsli