Lørdag 26. mars arrangeres klesbyttefest og reparasjonsverksted ved Stjørdal museum Værnes, noe som gir folk en ypperlig sjanse til å fornye klesskapet på en miljøvennlig måte.

– Vi vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Klesbyttedagen er noe alle kan være med på, som gjør det mulig å fornye garderoben uten at det produseres mer klær, sier Anne Marit Ligaard i Naturvernforbundet i Stjørdal og Meråker.

Det vil også arrangeres reparasjonsverksted, Fikselaug, der du kan få veiledning til å fikse dongeri og ullklær. Stjørdal husflidslag stiller også med tips, veiledning og utstyr.

- Husflid og bærekraft går hånd i hånd. Det handler om å ta vare på det man har, lage ting av varig kvalitet og bruke ressurser på en god måte, sier Astrid Johanne Mæhre i Stjørdal Husflidslag.

Åtte prosent av klimagassutslippene

Klesbyttedagen løfter frem viktigheten av reparasjon for å forlenge klærnes levetid. Bruker vi klærne våre dobbelt så lenge, halveres også klimautslippet fra plaggene. Derfor er reparasjon et viktig klimatiltak.

- Klesforbruket står for en viktig del av vårt miljøfotavtrykk. I Norge importerer vi klær som aldri før, og det brukes tusenvis av liter vann for å produsere bare én t-skjorte. Hvis vi bytter klær, får vi fornyet garderoben samtidig som vi reduserer behovet for å kjøpe nye klær, sier Ligaard.

Videre opplyser hun at så mye som åtte prosent av de globale klimagassutslippene kommer fra tekstilproduksjon. Noe som er mer enn alle utslipp fra fly- og båttransport til sammen.

- Kjøper du et kvalitetsplagg som du bruker dobbelt så lenge, istedenfor å kjøpe to plagg, halverer du miljøbelastningen, sier Ligaard.

- Hyggelig og enkelt miljøtiltak

Får å delta tar du med deg opp til syv hele og fine plagg, og for hvert plagg du bytter inn får du en kupong du kan bruke til å bytte til deg et nytt plagg.

Innlevering av klær skjer onsdag 23. mars mellom 18 og 20, samt på dagtid i uke 12 på Stjørdal museum Værnes.

- Klesbytting og fiksing er et hyggelig og enkelt miljøtiltak, og gode alternativ til shopping. Det er meningsfylt å fikse klærne sine, og vi ser hvor glade folk blir når de får det til, sier Unni Raaen Nysæther ved Stjørdal museum Værnes.

- Vi er glade for å få til et slik arrangement i samarbeid med Naturvernforbundet, Miljøagentene og Stjørdal Husflidslag.

Oppdrag Fuglekasse

Naturvernforbundet tar også med seg den nasjonale dugnaden «Oppdrag Fuglekasse». Det betyr at du også kan hjelpe småfuglene med å finne en god plass å bygge reir ved å snekkere en gratis fuglekasse denne dagen.

Naturvernforbundet hjelper til med snekring og tips om hvor og hvordan man henger opp og tar vare på fuglekassa og beboere på best mulig måte.

Arrangementet varer fra klokken 11 til 16.