Stein Løvø og Velga Bakkemyr driver Daba Cafe på Stjørdal. Jeg møter dem på den hyggelige kafeen i søndre gate 4. Stein er egentlig utdannet lærer, han forteller at han var ett skoleflinkt barn med interesser for bøker.

Hjemme hadde foreldrene ganske klare planer for sønnen, han skulle bli akademiker, kanskje gå på NTH (dagens NTNU) og bli ingeniør. Løvø smiler og sier at han egentlig ikke hadde interesse for NTH, han ville være kreativ og hjelpe folk. Det ble til at han studerte norsk språk og litteratur på NTNU, og gikk videre på lærerskolen i levanger.

Fra lærer til filmskaper

Han ble utdannet allmenn lærer i språkfag for barne og ungdomsskole trinnene. Han jobbet ett år som lærer og skjønte at dette ikke var for ham. Han ville være kreativ og ville bort fra stresset skole systemet laget.

Han begynte så på høyskolen i Volda, hvor han tok journalistikk og TV produksjon. Hvor han studerte i tre år, for å deretter begynne å jobbe med film. Han har prøvd det meste av hva filmproduksjonen har å by på, fra reklamer, sportseninger til dokumentarer.

Og har reist verden rundt i jobben som filmskaper. Han har jobbet som dokumentarist for Rosenborg ballklubb og laget naturprogrammer. Etter hvert begynte han med produksjon av barne-tv for NRK, og laget Tv serier som Fjellgården i Trollheimen, Tuva fra Tarva og den sørsamiske tv serien Sööfe.

Velga Bakkemyr - En lang og variert CV

Velga er oppvokst i Latvia og er også utdannet innenfor språk. Hun studerte engelsk språk og litteratur og skulle bli lærer, men fant fort ut at det ikke var noe for henne. Hun begynte som oversetter og jobbet i «Latvian stats tv» der hun drev med oversetting av undertekster.

Siden da har hun prøvd mye forteller hun. Hun gir meg en liste med over 20 ting på. En lang CV full av variasjon. Hun var filmjournalist og rapporterte fra filmsett og intervjuet skuespillere. Etter hvert ble hun kinosjef i en av de første private kinoene i Riga. Der reiste hun verden rundt og drev med innkjøp av filmer for baltiske land og dro på filmfestivaler iblant annet LA i USA og i Milano i Italia. Så ble hun filmredaktør i ett animasjonsstudio der hun ble i 15 år.

Ville flytte til Norge og studere film

Hun jobbet lenge med animasjon, men så fikk hun seg jobb som oversetter av EU dokumenter i Belgia og England. Hun fant fort ut at dette ikke var noe for henne og vente tilbake til film interessen og bestemte seg for å dra til Norge for å studere film. Dette fant hun også ut at ikke var for henne og gikk på NAV for å søke jobb.

Hun startet som avisbud og forteller at hun kjørte om natten og skrev på dagtid. Men norsken hennes ble dårligere med all tiden alene, så hun gikk tilbake på nav og undersøkte om det kunne finnes andre jobber. Det ble til at hun fikk jobb som oppvask hjelp på kantinen på Equinor, der hun gradvis fikk mer ansvar og gikk fra å ikke kunne steke en pølse til at hun fikk skryt hver dag for den gode maten sin.

I 2016 startet hun Kafeen Daba, som skulle servere økologisk mat, laget fra bunnen av. De første årene var meget ustabile og Velga slet med å få til salt til suppen. Men ting ble bedre, og kafeen er i dag kjent som å være en av de beste restaurantene i Stjørdal.

Møttes igjennom TV serie produksjon

I 2018 skulle Stein finne ett lokale for å spille inn en episode av tv serien Sööfe, og husket på en liten kafe i Stjørdal som het Daba hvor han hadde drukket kaffe en gang. Han spurte eieren om lov og hun sa ja.

Etter dette ble Stein og Velga meget gode venner og er nå samboere og ett utrolig søtt par. Sammen driver de Daba-cafe, og brenner for to ting; mat og kunst.

Ingen av de endte opp der de trodde de trodde, Løvø forteller at han for 10/20 år siden hadde engang tenkt på å jobbe med mat, selv om han alltid har hatt interessen. Han forteller lattermildt om da han som barn kokkelerte på mors kjøkken sammen med søskenbarnet sitt.

På spørsmål om hva han hadde valgt å studere hvis han hadde vært ung i dag, svarer han delvis på spøk at han skulle blitt kokk. Han sier at det viktigste man må huske når man skal velge utdanning er å finne noe man er god til og interessert i. Også må man våge å være litt annerledes og stikke seg litt ut fra mengden.

Ikke stress med å velge

Det er slettes ikke lett å velge hvor man skal gå i livet, men Velga og Stein er gode eksempler på at man ikke bestandig ender opp der man tror og at det er lov å skifte mening. Det er lett å tro at om du tar utdanning, så må du forbli det samme resten av livet, men slik er det ikke.

Å velge utdanning er å velge stien en skal følge i kanskje bare 100 meter. Valget er ditt, og man skal velge det man selv har lyst til, selv om det ikke er det valget andre mener er «riktig» og «stabilt».

Du trenger heller ikke vite hvor du skal med utdanningen, du må engentlig bare vite at du skal i den rettingen.