- Selv om jeg gikk glipp av flere ritt på grunn av korona i fjor, fikk jeg heldigvis vært med på noen, og det gikk veldig bra for min del. Jeg har utviklet meg mye og tatt store steg, sier Camilla Rånes Bye.

På slutten av fjorårssesongen tok Stjørdals-Blink-rytteren en sensasjonell sølvmedalje i junior-NM i gateritt i Sandnes, et ritt hun egentlig ikke var gammel nok til å delta i. Men de som sykler siste år i 15-16-årsklassen kan likevel melde seg opp i juniorklassen. Derfor var medalje en stor prestasjon.

- Det var veldig stort med sølv i NM, sier Rånes Bye, som også vant ungdomsmesterskap for 15-16-åringer i fjor, både tempo og fellesstart.

Vil sykle i utlandet

Nå er hun i full gang med oppkjøringen til sin første sesong som junior, der første ritt er Norges Cup på hjemmebane i Stjørdal 5. og 6. juni, før det blir NM-uke i Kristiansand uken etter, med gateritt, tempo og fellesstart på programmet. Utover sommeren og høsten blir det flere ritt i Norges Cup.

- Nå skal jeg konkurrere mot de som er like gamle eller ett år eldre. Planen er å stille til start i samtlige konkurranser, og målet er å vinne flere av rittene, samt ta medalje i alle konkurransene i NM. Det er tøff konkurranse, men jeg mener selv jeg har en god sjanse, sier hun.

- Det er tøff konkurranse, men jeg mener selv jeg har en god sjanse, sier Camilla Rånes Bye.

Juniorrytteren håper også på å komme seg til utlandet i løpet av året, som det ikke ble noe av i fjor.

- Det er få jenter som driver med sykling i Norge i forhold til mange andre land, og for å få den best mulige matchingen bør man delta i konkurranser også i utlandet. Det er noe jeg har veldig lyst til, og vi får se om det blir i år, sier hun.

Måtte gi seg med håndball

Utover det har ikke 16-åringen noen langsiktige mål, bortsett fra å utvikle seg som en best mulig rytter. Frem til jul i fjor spilte hun også håndball for Stjørdal Håndballklubb, men nå er håndballen lagt på hylla, og det er kun sykling som gjelder.

- Jeg måtte ta et valg og kjente at det var syklingen jeg ønsket å satse på. Treningsmengden har økt gradvis og da blir det vanskelig å kombinere, sier Rånes Bye, som til daglig er elev ved Ole Vig Videregående skole.

I løpet av en uke blir det fort 10-15 timer på sykkelsetet, og i vinter har hun trent på sykkelrulla, med både langkjøring og intervaller.

- Jeg har også fått kjørt noen langturer ute med piggdekk. Skal man bli god i sykling, kreves det ganske mange timer på sykkelsetet, sier hun.