Arrangørklubben mønstret mange utøvere i de yngste klassene og ser en positiv trend når det gjelder rekruttering. Sporten kjennetegnes ofte ved at i mange familier så deltar alle. O-sporten er veldig inkluderende og utøves uten for store fasiliteter.

Ved skibrua på Resve hadde arrangøren etablert en flott arena. Totalt var det 182 deltakere fordelt på de forskjellige klassene. Her finnes alternativ til alle som ønsker utfordringer med kart og kompass. Leder i O-gruppa Mattis Myhre fortalte at det føltes som et oppsving i interessen, noe som gjenspeilte seg i deltakelsen.

– Per i dag er vi om lag hundre medlemmer som kan defineres som aktive, som er med på treningsløp og treninger. De siste par-tre årene har vi hatt en gradvis vekst nedenfra. Vi har kommet bra gjennom koronatiden og klart å holde aktiviteten i gang. At de unge har begynt å bli en liten gjeng gjør at de har det like artig før løpet og etter løpet. Og så har vi fått med oss en del nye foreldre. Der ligger noe av nøkkelen. I dag har vi med to foreldre som er nye i rollen som løpsledere. Det er viktig å få flere å spille på administrativt og organisatorisk, sier en svært fornøyd klubbleder.

O-familie fra Mostadmark

Det er ikke uvanlig at begge foreldrene og alle barna deltar i det samme orienteringsløpet. Familien Morgan som er bosatt ved Foldsjøen i Mostadmark er intet unntak. Alle fire familiemedlemmene løp i sine respektive klasser. Nicholas (40), Leo Benjamin (12), Lily Alexandra (13) og Sunniva (38).

foto
Aktiv O-familie fra Malvik. Fra venstre, Lily Alexandra, Sunniva, Nicholas og Leo Benjamin, alle med etternavnet Morgan. Foto: Arne Brunes

– Vi synes det er gøy og løpe i skogen. Jeg holder på med håndball, ski og friidrett utenom orientering, sier Leo Benjamin.

– Det gikk helt fint i dag, men så var det en post jeg ikke hadde stemplet godt nok på slik at det ble en disk, uttaler unggutten som tok det hele med et smil.

Lily Alexandra løp tilnærmet feilfritt og endte på andreplass i klasse D 13-14.

– Det var litt tungt å løpe i myr og snø, men det gikk greit, sier hun, og forteller at fritiden brukes til dans, sirkus og langrenn utenom O-konkurranser.

Familien tror det blir en del konkurranser framover nå når barna har kommet opp i alder. En del ferier legges til Storbritannia, I og med at Nicholas har mye familie der, og dermed blir det noen orienteringsløp i andre omgivelser.

foto
Eva Marie Gangås, i klasse D 9-10 har akkurat startet. Foto: Arne Brunes

Hovedløpet er motivasjon

Årets Hovedløp for alderen 14-16 år arrangeres i Sandnes. Et slags uoffisielt NM i aldersgruppen med årsklasser. Flere av Stjørdals-Blink sine utøvere har blinket ut dagene i starten av august som sesongens hovedmål.

– Det er opplevelsen, og det å være med som er hovedargumentet, sier Ane Skulbørstad som har deltatt to ganger tidligere, men sto over søndagens konkurranse på hjemmebane.

Johanna Rosling og Emilie Standal følte søndagens løp gikk veldig bra. De kom på henholdsvis første og tredjeplass i klasse D 15-16.

foto
Jenter med Hovedløpet som sesongmål. Fra venstre, Emilie Standal (15), Johanna Rosling (15) og Ane Skulbørstad (16). Foto: Arne Brunes

Aktive tenåringer

Tre gutter fra Stjørdals-Blink deltok i H 13-14 og de sa seg tilfreds med dagen. De aktive guttene er med i flere idretter utenom orientering.

Sigurd Sævik holder på med to kombinasjonsidretter, orientering og skiskyting.

– Jeg synes det er veldig artig å delta i orientering og jeg ser fram til debut på Hovedløpet, sier han.

-Det ble en del bomming i dag, men det gjorde ikke så mye, sier Gustav Standal, som er ett år yngre enn sine lagkamerater.

Petter Kvalheim Reiten bedriver orientering som en helårsidrett.

– Dagen i dag var grei, men noen småbommer ble det, forteller 2008-modellen.

Gode muligheter

Det er godt tilbud til de som ønsker å bedrive orientering i dalføret. Stjørdalskarusellen har åtte løp på ulike kart. Ellers er det mange treningsløp, og i slutten av august er det KM- mellomdistanse ved Stubergsvollen i Lånke statsallmenning.

foto
Spente O-løpere klare for start. Fra venstre, Eline Gederaas Knipenberg, Johan Gederaas Knipenberg og Tiril Hansen Gederaas. Foto: Arne Brunes