Stjørdals-Nytt møter skatvalsjenta under en treningsøkt i Klempen i romjula. Med som treningskompiser er lillebrødrene Kasper og Rasmus.

- Selvfølgelig er det konkurranse mellom oss, og man får alltid høre det hvis man er dårligst, sier Lotte Lie.

- Det er stas med selskap på trening, skiskyting har jo vært en stor del av hverdagen for hele familien. De holder seg i god form, så jeg får god matching, fortsetter hun.

Hun har tilbragt en to uker lang juleferie hjemme på Skatval sammen med familien, hvor hun har ladet batteriene etter en hektisk periode med mange løp i verdenscupen.

- Jeg ble småsyk da jeg kom hjem før jul, og det var nok en reaksjon etter mange konkurranser på kort tid. Men det er alltid koselig å komme hjem til Skatval, sier hun.

Valget om å representere morens hjemland Belgia tok Lotte Lie i 2019. Det valget har hun aldri angret på. Foto: Åge Sjølstad

Nest best av de norske

Sesongen har gått over all forventning for Lotte Lie, som har lagt bak seg flere knallsterke plasseringer i verdenscupen og definitivt fått sitt internasjonale gjennombrudd.

Hun avsluttet 2021 med to 13.plasser i Frankrike, og ligger nummer 17 sammenlagt i verdenscupen. Hun er nest best av de norske skiskytterjentene.

– Jeg er fornøyd med at jeg har klart å holde trykket oppe hele veien

- Det startet med en god flyt, og den flyten har jeg holdt hele vegen. Det svinger ofte i skiskyting, og jeg er fornøyd med at jeg har klart å holde trykket oppe hele veien og levert såpass bra på standplass.

- Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle være med og kjempe om topplasseringer foran sesongen. Målet før sesongen var å få et par topp 30-plasseringer, da hadde jeg vært fornøyd, sier hun.

Hun forklarer at hun foran denne sesongen har endret litt på treningsstrukturen, i tillegg til at hun har holdt seg frisk og skadefri gjennom hele året.

- Det er gøy at det plutselig har løsnet, sier hun.

Klar for OL i februar

De gode resultatene gjør at 26-åringen er så godt som klar for OL i Beijing i februar.

12 utøvere får OL-billett gjennom IBUs wildcard-liste, bestående av utøvere som går for nasjoner som ikke når opp til de 20 beste skiskytternasjonene. Lotte Lie, som representerer Belgia internasjonalt, ligger på tredjeplass på denne listen.

- Jeg tør ikke helt å slippe jubelen løs før det er offisielt. Men det skal være bankers, sier hun.

Lotte Lie har vært iskald på standplass denne sesongen. Her trener hun ved skiskytteranlegget i Klempen på Skatval i julen. Foto: Åge Sjølstad

- Hvilke forventninger har du til OL?

- Så lenge jeg får vist hva jeg er god for, får resultatene bli som de blir. Men jeg gleder meg veldig, det blir en rå opplevelse, sier hun.

Valgte Belgia i 2019

Valget om å representere Belgia tok hun i 2019, etter at hun mistet plassen på det norske rekruttlandslaget. Mamma Els kommer fra Belgia, og Lotte Lie har derfor dobbelt statsborgerskap.

- Jeg har alltid visst at Belgia var en mulighet, og jeg hadde lenge kontakt med det belgiske skiskytterforbundet. Det er tøft å være i toppen i Norge, og da jeg ikke lenger fikk plass på det norske rekruttlandslaget, grep jeg sjansen og valgte Belgia.

- Det valget har jeg aldri angret på, legger hun til.

Hun forteller at hun kun fikk positive reaksjoner etter det valget, og at hun har et godt forhold til de norske utøverne i dag.

- Det er bare god stemning. De er veldig glade på mine vegne om jeg gjør det bra, og vi heier på hverandre, sier hun.

Blir neppe å se i norske farger

Som nest beste norske utøver i verdenscupen, hadde hun hatt gode muligheter for en plass på et norsk stafettlag. Men hun blir neppe å se med det norske flagget på brystet i fremtiden.

- Det valget jeg tok i 2019, står jeg inne for resten av karrieren

- Det valget jeg tok i 2019, står jeg inne for resten av karrieren. Jeg trives veldig godt på det belgiske laget. Det er gøy å få oppleve en annen kultur og se hvordan ting gjøres utenfor Norge. Vi har det veldig gøy sammen, sier hun.

Bosatt i Lillehammer

Til daglig holder Lotte Lie til i Lillehammer, hvor hun er en del av det private laget Team Maxim, som består av 17 skiskyttere fra hele landet.

- Jeg trives veldig godt i Lillehammer. Vi er 11 jenter på laget og jeg er en del av et veldig fint miljø, sier hun.

Hun har en bachelorgrad i idrettsfysiologi, og i høst startet hun på en mastergrad i kroppsøving ved Nord Universitetet i Levanger. Det har derfor blitt litt pendling til Trøndelag i høst.

- Studiet er samlingsbasert og heldigvis veldig godt tilrettelagt. Jeg hadde eksamen nå rett før jul, sier hun.

4. januar setter hun kursen sørover igjen, og til helgen skal hun gå verdenscup i Oberhof i Tyskland. Deretter starter forberedelsene til OL i Beijing.

- Målet fremover er å være med å kjempe i toppen. Når det gjelder OL tenker jeg nok mer på mesterskapet om fire år, og tenker at det kan bli min arena, sier hun.