11-åringen reiser sammen med Nora Hjelme og Fredrik Reinås fra Trondheim og leder Ingrid Louise Grøntvedt. I løpet av 27 dager vil de oppleve mye på leiren og få mange nye kontakter. Thea gleder seg til reisen.

- Det blir spennende å møte så mange mennesker fra andre land i verden. Forhåpentligvis kan jeg praktisere engelsk, få masse nye venner og holde kontakten med disse også etter leiren er ferdig.

Mange land samlet

CISV International er en politisk og religiøst uavhengig barne- og ungdomsorganisasjon som arbeider for fred ved å skape større forståelse mellom mennesker fra ulike kulturer og nasjoner. Organisasjonen har internasjonalt kontor i Newcastle i England og per dags dato 67 medlemsland fordelt i alle verdensdeler. Hvert år gjennomføres det flere ulike aktiviteter, både gjennom arbeid lokalt, leire og utvekslinger. Opplegget i Nederland er en barneleir for 11-åringer, men CISV arrangerer også blant annet en Summer Camp for aldersgruppen 14-15 år og Interchange. Sistnevnte har for øvrig en viktig status som organisasjonens eneste utvekslingsprogram.

Thea forteller at delegasjonen gjennom leiren vil bo på en skole, og at veldig mange land vil være representert. Sammen med Nora, Fredrik og Ingrid har hun forberedt seg til leiren gjennom hytteturer, kino og andre sosiale sammenkomster. Det å skulle snakke engelsk i nesten en måned blir en utfordring alle gleder seg til.

- Vi er så klart spent på hvor godt de andre barna snakker engelsk, men det skal nok gå bra. Dersom vi lurer på noe er det jo også bare å spørre lederne. Selv ser jeg mest fram til å få kontakt med barn fra Kina, jeg har allerede ei bestevenninne derfra. Men vi vil også være i kontakt med blant annet italienere, tyskere, amerikanere og spanjoler, sier Thea.

Hektisk og variert

Delegasjonen vil være den eneste fra Norge, da hvert land kun sender ei gruppe til leiren. Senere utover høsten skal alle delegasjonene fra Trøndelag som har vært ute og reist i verden samles. Da håper Thea og de andre å kunne fortelle resten om en rekke spennende opplevelser.

- Det vil være noe som skjer hver eneste dag. Mange av aktivitetene er ukjente, men vi vet i hvert fall at det blir noe som heter National Night. Da skal vi kle oss i bunad og presentere noe av det Norge har å by på. Det morsomste blir nok maten vi skal servere. Vi har valgt ut Kornmo-kjeks med brunost, og de som spiser dette vil få et brunost-diplom, smiler Thea.

CISV ble grunnlagt i 1951, og felles for mange av aktivitetene er at de vil være relatert til 50-tallet. I løpet av oppholdet skal de tre barna bo noen dager hos vertsfamilie, slik at de får mer kontakt med den nederlandske kulturen. Det er også lagt opp til andre ekskursjoner, for eksempel en dag med shopping. 11-åringene håper shoppinga vil foregå i hovedstaden Amsterdam, som ligger drøye 120 kilometer unna Ysselsteyn.

Mobil ikke tillatt

Det å klare seg uten mobil, iPod og andre elektroniske utstyr blir kanskje den største utfordringen. Ved kontakt med foreldre og kjente må det sendes brev, som igjen kun vil være lov på mandager.

- Det blir spesielt og uvant, men bør samtidig ikke bli noe problem. Vi er alle såpass vant med å skrive brev, og vi har skaffet oss brevvenner allerede. Forhåpentligvis blir det flere av dem etter leiren, avslutter Thea Mauseth.