Boots Apotek i Kjøpmannsgata på Stjørdal er en av de som kan tilby kundene føflekkskanning.  Apparatet har en spesiell lysteknologi som tar bilde av hudlag på flere nivåer. Bildet sendes til apparatets leverandør, Screen Canser as, der en hudlege analyserer bildet for å stadfeste føflekkens karakter.

Farmasøyt Gøril Bratseth ved Boots Stjørdal er en av fire ved apoteket som er sertifisert for bruk av føflekkskanneren, alle er helsepersonell. - Vi tar bildet med scoopet av den eller de føflekker som pasienten ønsker, apotekets ansatte vurderer ikke hvilke som ser farligst ut. Pasienten vet selv best om føflekker de har endrer seg eller ser skummel ut, sier Gøril. - Vi samarbeider med leverandøren av apparatet, der en hudlege analyserer bildet. Med bildet sendes et skjema som gir relevante opplysninger om pasienten, for eksempel om tidligere mistenkelige føflekker, hudtype, om pasienten lett blir solbrent osv. Etter at hudlegen har analysert bildet, vil videre kommunikasjon skje direkte mellom Screen Canser og pasienten, også for eventuelt videre oppfølging dersom føflekken er ondartet. Vi på apoteket tar kun bilde og innhenter nødvendig informasjon fra pasienten, vi foretar ingen vurdering eller diagnostikk, da det ikke er vårt ansvar, presiserer Gøril Bratseth.

Tilbudet er forholdsvis nytt og gis kun av utvalgte apotek i Boots-kjeden. Apoteket på Stjørdal fikk denne tjenesten tidligere i år som en av få i Trøndelag foreløpig. – Målet er at alle Boots-apotekene etter hvert skal kunne tilby føflekkskanning, sier Gøril. – Det er et lavterskeltilbud som skal gjøre det enklere for folk å få tidlig analyse av mistenkelige føflekker. En trenger ikke å ha vært til lege først. Folk finner selv fram til denne tjeneste. Vi har hatt en god del henvendelser siden oppstart, og det viser en økende interesse etter som det blir mer kjent. Vi tar i mot til drop- in time eller en kan ringe og avtale time.

Norge er på verdenstoppen med forekomst av føflekkreft, og fortsatt er det en av de kreftformene som øker mest her i landet.  Apoteket har informasjonsbrosjyre og et målekart som kan være til god hjelp for å finne ut om en føflekk kan være i risikogruppen. – Noe av det en skal sjekke er om føflekken er asymmetrisk, har ujevne kanter, flyter ut eller har klar avgrensning mot huden, diameter og farge er også viktig. Er man usikker, bør en følge det opp og eventuelt få skannet føflekken, sier Bratseth, og ber folk være spesielt oppmerksomme på føflekker som forandrer seg.