Ikke nødvendigvis, i følge Jeanette Roede. Spiser du for lite mat, kan du faktisk gjøre det vanskelig å bli kvitt de ekstra kiloene du gjerne vil bli kvitt fram mot sommeren.

- Mange som prøver å slanke seg på egenhånd, ender opp med å spise for lite. Det kan resultere i at forbrenningen settes på ”sparebluss” – kroppen oppfatter mangelen på mat som en krisetilstand og holder dermed ekstra godt på kiloene! Kombinasjonen av sult og mangel på resultat fører til sprekk og sannsynligvis en mislykket slankekurs, sier Jeanette Roede, kommunikasjonssjef i Grete Roede as.

Mange som kommer på Roede-kurs med et ønske om å gå ned i vekt, får en aha-opplevelse når de innser at de tidligere har spist både for lite, og for sjelden.

- Vanlige utfordringer er at man spiser for sjelden, for få og for store måltider. Hopper du for eksempel over frokost eller lunsj, er det lett å overspise til middag eller kvelds, eller ”nødspise” usunn mat når du får sjansen. Det er viktig å bli bevisst på dine utfordringer, som hindrer deg å gå ned i vekt. For store måltider kan også bidra til at bukspyttkjertelen skiller ut insulin. Insulin reduserer fettforbrenningen, og gjør det dermed vanskeligere å bli kvitt kiloene. Men en god måltidsrytme, kombinert med litt planlegging, løser ofte problemet, forsikrer Jeanette.

- Roede-kostholdet er satt sammen slik at det gir MYE mat for kaloriene. En vanlig kommentar fra våre kursdeltakere er derfor: “Kan jeg VIRKELIG spise så mye mat og likevel gå ned i vekt?” Ja, og et av våre viktigste råd er faktisk at du spiser NOK når du ønsker å gå ned i vekt.

-Nok mat og minst en halvtime fysisk aktivitet hver dag, samt litt styrketrening, gjør at du beholder mer muskelmasse, noe som er viktig for å opprettholde en optimal forbrenning når du går ned i vekt.

Derfor går du ned i vekt ved å spise mer mat

- Velger du sunnere mat, kan du spise mer. Velger du bort de feteste og søteste matvarene og heller velger mat som gir ”mye mat for kaloriene”, kan du spise deg god og mett hver dag og gå ned i vekt samtidig! Det vil si at du kutter raske karbohydrater til fordel for de langsomme du finner i grove brød og kornvarer, i frukt, bær og grønnsaker. Spis mer av proteinrike matvarer som kylling, fisk, rene kjøttprodukter samt bønner og linser, dette er matvarer som metter godt. Velg sunne fettkilder som fet fisk, vegetabilske oljer, myke plantemargariner, avokado, pinjekjerner, nøtter og oliven.

-Spiser du ofte nok,holder du blodsukkeret ditt stabilt. Et uregelmessig kosthold gir ustabilt blodsukker, som gjør at du i sum sannsynligvis spiser mer enn du trenger. Et regelmessig måltidsmønster hvor du spiser hver 3-4 time legger grunnlaget for et mer stabilt blodsukker, og du blir mindre sulten og får mindre behov eller ”sug” etter snacks og godterier.  En annen hyggelig bivirkning av stabilt blodsukker, er at du får mer overskudd og blir mindre trett! Følger du Roede-metodens råd, er du sikret optimal forbrenning, i tillegg til riktig sammensetning av kostholdet.

-Spiser du variert tar du lettere vare på matgleden. På Roede-kurs er ingen matvarer  forbudt, men du lærer hva du kan spise mye av, og hva det er smart å spise mindre av. God variasjon i kostholdet gir matglede i dobbel forstand – du kan nyte mye forskjellig mat, samtidig gjør du kroppen glad når den får alle næringsstoffene den trenger. Uten matgleden kan det bli vanskelig å holde fast på de nye vanene

- Spiser du for lite, tærer kroppen på musklene. Nok mat og minst en halvtime fysisk aktivitet hver dag, gjerne litt styrketrening, gjør at du beholder mer muskelmasse, noe som er viktig for å opprettholde en optimal forbrenning når du går ned i vekt. Går du for raskt ned i vekt, mister du unødvendig mye muskelmasse – noe som gjør det mer utfordrende å holde en ny og lavere vekt. På Roede-kurs anbefales det å gå ned inntil 1 kilo i uken, sånn at du både kan trives underveis mot din trivselsvekt og at du klarer å bli der.

- Spiser du mer, gir du kroppen din flere næringsstoffer.  Går du etter de næringstette og ikke de energitette matvarene, kan du spise mer mat og få i deg flere næringsstoffer og likevel holde energiinntaket nede. Eksempler på næringstette matvarer er frukt, bær og grønnsaker, fisk, rent kjøtt, magre meieriproduktene og fullkornsprodukter – de er rike på vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber, men gir ikke nødvendigvis mye energi. Eksempler på energitett mat du bør unngå er godteri, kaker og kjeks. Altså matvarer som gir mye energi i form av fett og sukker, men lite annet.

Spiser du mer unngår du å være sulten. Mange er redd for at de skal være mye sulten når de skal slanke seg. Det er feil. 98 prosent av deltakerne har sjelden eller aldri følt seg sulten på Roede-kurs. Velger du de rette matvarene kan du altså kutte energiinntaket uten at det resulterer i sult.