Utspillet kom på nettverkstreffet sist torsdag med Nord-Trøndelag fylkeskommune og Stjørdal kommune som arrangører. Det har blitt en tradisjon at fylkeskommunen og kommunen i fellesskap ber inn gjester til et treff i Prestegårdshagen der Rica Hell Hotell atter en gang sørget for utmerket mat. Denne gang hadde kokken Jostein Austli lagt mye arbeid i å få ekstra langtidsmørnet kjøtt som var en delikatesse; 4 mnd. mot butikkenes ene måned.

Stjørdals ordfører Ivar Vigdenes hilste velkommen og ba først om en applaus for sin forgjenger Johan Arnt Elverum «som i nærmere 14 år som ordfører har stått på dag og natt i kommunens tjeneste. Så da synes jeg han og Anne fortjener en ekstra klapp!».

- Johan Arnt pleide ved disse anledningene å holde en «State of the union»-tale. Enten fikk han ekstra lenger tid enn jeg har fått tildelt, eller så tok han seg til rette; et ikke ukjent fenomen, sier ordføreren spøkefullt før han fastslår:

Her er talen til Vigenes i sin helhet;

Hyller ansatte

- Jeg synes også dette er en fin arena for å kunne dele noen refleksjoner med våre aller viktigste samarbeidspartnere. På Stjørdal deler vi visjonen om å ta hele kommunen i bruk, bygge en by som hjertet i sentrum, og skape de beste resultater i oppvekst og omsorg innenfor de rammene som vi har. Og det lykkes vi godt med, ikke minst på grunn av ansatte som til stadighet inspirerer meg i det jeg nå er rundt og besøker enhetene.

Men skal vi fortsette å lykkes er det særlig tre hovedutfordringer eller muligheter som jeg mener blir særlig viktige i resterende del av perioden.

Kulturhuset

Kulturhuset er det viktigste prosjekt for byutvikling som vi har underlagt oss. Det er ambisiøst, men fullt ut realiserbart. Det går etter tid og kostnad og det skal fullføres etter tid og kostnad. Og aller viktigst: Når det står ferdig, så skal et bedre bibliotekstilbud, et kinotilbud på høyde med Trondheim, kulturskole, kirke, trekkspill og opera – Åge Aleksandersen og Ole Ivars. Det skal overbevise oss om at dette ble bra.

Når det gjelder kostnader, vil jeg si følgende: Kulturhuset kommer til å koste oss mellom 10 og 15 mill. kr. i året. Tallet 717 mill. kr. er uinteressant; for det inkluderer moms, tomteverdi, salg av bibilioteket der det står i dag, p-hus som vi uansett måtte ha bygd, en kirke som vi ville ha fått pålegg om å bygge, men som hadde kostet oss mer å bygge et annet sted. Det er brutto-brutto-brutto-tall.

Det sentrale spørsmålet er hvor mye mer vil de årlige utgiftene til Stjørdal kommune øke, og svaret på det er mellom 10 og 15 millioner kroner.

Kommunens driftsøkonomi

Fra i fjor til i år har Stjørdal kommune økt det varige utgiftsnivået sitt i skole, barnehage og eldreomsorg med over 50 mill. kr. Med andre ord; utgiftsmessig har vi bygd en 4 – 5 kulturhus fra i fjor til i år. Utfordringene er at vi bruker mer en vi har budsjettert – og det anerkjenner jeg som en utfordring som må adresseres nå og i 2014 – budsjettet.

Sentrumsutvikling

- Jeg sa innledningsvis at kulturhuset er et prosjekt for byutvikling – og det er det fordi det vi holder på med er å bygge en by på Stjørdal. Derfor er det også et selvstendig poeng at vi bør få flere folk til å bo i sentrum fordi vi ønsker at det skal være liv og røre, og grunnlag for urbane kommersielle tilbud der.

Det handler ikke bare om dyrkajord, men også om byutvikling. Bare ved å se ut av kontoret mitt på rådhuset ser jeg hvor mye som bygges og utvikles i sentrum i dag. Men skal vi få ytterligere fart på en byutvikling som vi ønsker oss, så betyr dette også at vi må regulere på en sånn måte at vi får økonomisk realiserbare løsninger i hele sentrum.

Opp i høyden

Bare av den grunn, at vi skal bygge en by, og at vi skal ta vare på Norges beste dyrkajord, så må vi opp i høyden. Og la meg derfor avrunde med spørsmålet om signalbygg; et spørsmål som også har tatt plass i det offentlige ordskiftet i sommer. Jeg har tilbragt en del tid på Jæren i de siste årene, og midt i Bryne ligger det et fantastisk signalbygg som Siri sikkert kan bekrefte.

Bryne har omtrent halvparten så mange innbyggere som Stjørdal, og tar du heisen opp i restauranten på toppen så ser du hele Jæren. Det bygget har 19 etasjer. Og går du til Seilet i Molde, eller SAS-hotellet i Bodø: Hvem er det der som angrer på at man reiste disse byggene?

Bygger vi seks etasjer mellom E 14 og Kjøpmannsgata, og nøyer vi oss med 10 på hotelltomta, er det bygg som ikke vil vises fra E 14 eller E 6. Jeg synes vi kan ta sikte på i hvert fall 15 – kanskje opp mot 20 etasjer for å få et skikkelig signalbygg.

Oppsummerer

Som dere skjønner så vil vi ha mye å holde på med også i framtida på Stjørdal. Vi tar hele kommunen i bruk. Mitt mål er at vi fortsatt skal være en annerledes kommune som tør å tenke stort:

- Handler der andre blunker

- Og som leverer varene!

Talen til ordfører Vigdenes er gjengitt ordrett.

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik hilste også velkommen stolt over å være vertskap for et så flott arrangement.

Avheng av olje

Rogalands-representanten Siri Meling (H) er nestleder i energi- og miljøkomitéen på Stortinget. Hun roste Ivar Vigdenes som tidligere politisk rådgiver for statsråden og særlig Ola Borten Moe for å gjenreise den optimistiske troa på norsk oljenæring. Hun hyllet «guttene» som hun kalte dem:- Noen sier vi er avhengige av olje i Norge. Det er vi der innpå en tredjedel av våre inntekter kommer fra olje og gass. Oljeproduksjonen nådde toppen i 2001 og er delvis redusert samtidig som gass er blitt stadig viktigere. Oljen gir Norge stor muligheter. Hun gledet seg til å se operaen.

Erik Haugane har gått fra å være sjef i Det Norske til å bli ny adm. dir. i SIVA. Haugane er opptatt av hvordan det norske lønnsnivået gir oss enorme muligheter innovasjon: Hvilken annen nasjon ville tilby en mobiltelefon i markedet på 40 kg til 40.000 kr. til nordmenn som kunne betale en slik pris? Han ser store muligheter for Norge framover.

Det var underholdning fra trønderjentene Charlotte Audestad og Katrine Rømmen med gode låter og tekster fra albumet «På feil si av veien» som traff publikum godt.

Rådmann Kjell Fosse ledet seansen før han dro på opera igjen: - Det har blitt et par-tre forestillinger i året siden 1996; det betyr totalt om lag 40 forestillinger, sier rådmannen som sitter på et enormt sammenligningsgrunnlag. Men han blir slått av tidligere ordfører Alf Daniel Moen: - Dette er 20. gang med forestilling på Steinvikholm siden premieren i 1993. Med et par-tre forestillinger i året – og noen ganger mer – har jeg nok for lengst passert 50, sier Alf Daniel i bussen utover – like forventningsfull som alltid. Og det er ekstra stas i år med sterke lokale innslag.

Blir det 15 eller 20 etasjer på Stjørdals nye signalbygg?