- Det er bra for barn å aktivere sansene sine når de spiser, sier klinisk ernæringsfysiolog Camilla Nybø.

Nybø er gründeren bak bedriften Ernæringsspesialisten, som arrangerer blant annet ernæringsforedrag for foreldre og ansatte i barnehager, med fokus på sunn mat for barn.

Ifølge en undersøkelse gjennomført ved Universitetet i Reading har barn som får bruke alle sanser og kjenne, lytte, ta på og leke med mat mindre sjanse for å bli kresne i matveien senere i livet. Funnene er basert på en studie der en gruppe barn mellom ett og tre år fikk bruke sansene i møte med frukt og grønnsaker gjennom lek, berøring, sang og historier. De ble målt opp mot en kontrollgruppe som ikke gjorde disse aktivitetene.

- Resultatene viser en tendens til at mataktiviteter som spiller på flere sanseregistre enn smak alene, kan bidra til et økt inntak av sunn mat som frukt og grønnsaker blant barn, sier forskerne P. Dazely & C. Houston-Price i sin rapport.

Å få spisestunden til å stimulere alle sanser er ikke alltid lett i en hektisk hverdag. Ferdigprodusert barnemat har tradisjonelt vært på glass og barna har blitt matet med skje, men de siste to årene har det vært en sterk økning i salget av klemmeposer barnet kan holde selv.

Smakspreferanser etableres tidlig i livet, og sunne matvaner som blir grunnlagt tidlig i livet ofte vedvarer.

- Barn bør få ta i og kjenne på matens konsistens, lukte på den og lære å kjenne den igjen, og de bør selv få føre mat til munnen. Det kan gi en god mestringsfølelse hos den lille, sier Nybø.

- Det er viktig at barnematen er rik på vitaminer, mineraler og sporelementer. Den må heller ikke inneholde store mengder salt, da spedbarn har dårligere kapasitet til å skille ut salt via nyrene. Det er derfor gunstig at spedbarn og barn eksponeres for, og lærer seg å like, sunne og rene matvarer, sier ernæringsfysiologen.