- God trivsel og god læring trenger god næring. Grove brød og grove kornprodukter er en viktig del av rett og god ernæring. Derfor samarbeider Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) med bakere over hele landet om en «Grovt til skolestart»-kampanje, sier hun.

- Matpakken er en god tradisjon. Riktig laget, er den et viktig bidrag til godt kosthold for barn, ungdom og voksne. Matpakken er i tillegg med på å sikre gode kostvaner, forteller Nordbø.

Velg grovt til matpakken

- Helsedirektoratet anbefaler at en skal spise grove kornprodukter hver dag, og helst slik at vi får i oss 70 – 90 gram sammalt mel eller fullkorn. Dette tilsvarer fire skiver grovbrød. Bruk Brødskalaen som hjelpemiddel når du skal kjøpe brød, og velg brød som har grovt eller ekstra grovt Brødskala-symbol på seg, anbefaler Nordbø.

Grovt brød inneholder mye karbohydrater, noe protein og lite fett. Karbohydratene i grove brød er av rett type, og en del av dette er fiber. Fiber er sunt fordi det er godt for fordøyelsen, gir næring til immunforsvaret vårt, gjør at vi føler oss mette og gir stabilt blodsukkernivå. I tillegg til masse vitaminer, som B- og E-vitaminer, inneholder grovt brød viktige mineraler som jern, sink og magnesium.

Doble blingser, byggesett eller alt-i-ett?

I travle morgentimer kan lett matpakken bli en stusslig affære. Men slik trenger det ikke være. Derfor har Opplysningskontoret for brød og korn laget en inspirasjonsside for matpakken på web til de som ikke alltid har mye tid, eller til de som ønsker å variere eller til de som rett og slett vil ha en «oppskrift» på god og sunn matpakke.

Bakere over hele landet vil ha fokus på matpakken ved skolestart gjennom aktiviteter, brosjyrer og et mangfold av gode, grove matpakkebrød.

Hjelp oss å si det grovt

For å få fokus på hvor viktig god og rett ernæring er for trivsel og læring på skolen vil vi engasjere landets skoleelever. Vi ønsker hjelp til å kommunisere det viktige budskapet om rett kosthold på en god og klar måte. Så vi utfordrer barn og unge til å sende inn slagord eller navngi brødmaskoten vår via konkurranseside på nettet. Vinnerne får blant annet en spennende bakedag med oss i Oslo, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.