Kjedeleder Raymond Myrland i Mesterhus, Norges største husprodusent, forteller i en pressemelding at husvask er viktig for å fjerne sopp fra huset som ellers kan gi råte. Han kjenner også mange av feilene folk ofte gjør når de går løs på husvasken. En av de vanligste feilene er uvøren bruk av høytrykkspyleren rett mot husveggen.

- Den kraftige vannstrålen kan slå vann inn bak plankene og føre til fuktskader, så dette er noe man skal være veldig forsiktig med. Vi har blitt så vant til å bruke høytrykkspyleren til alt fra å vaske bilen til og fjerne grus fra oppkjørselen at mange lett lar seg friste til og bruke den også på husveggen, forteller Myrland.

En annen risikabel teknikk er å bruke terrassevaskeren til husvask. Terrassevaskeren er for grov til husveggen og er kun designet til terrasser med steinheller, fliser eller solid plank.

Det er bare hvis man skal male huset at man bør bruke kraftig rengjøringsmiddel med høy pH som matter malingen. Da kan det også hende man trenger å spraye soppdreper på veggen og la det tørke etterpå. Noen velger å bruke dyre spesialmidler til husvasken, men ifølge svenske forskere er vanlig flytende hånd-oppvaskmiddel er like effektivt, sier Myrland.

Han anbefaler følgende fremgangsmåte for husvasken:

1. Spray vaskemiddel fortynnet i vann på veggen nedenfra og oppover

2. La virke noen minutter før du går over med en halvstiv børste/kost for å komme til i alle fordypninger. Viktig: Vask alltid nedenfra og oppover for å unngå såkalte vaskestriper og skjolder.

3. Vaskemiddelet fjernes ved å skylle rikelig med hageslange ovenfra og nedover. Ikke bruk høytrykkspyler.

NB! Ikke vask i direkte solskinn, og hold veggen våt under hele vaskeprosessen.

Når du først har stigen og hageslangen ute, er det lurt å rense og vaske takrenner også.

Såpe og vann kan gjøre gardintrapper og stiger farlig glatte, så det er viktig med godt fottøy og sikring når man går i stigen. Riktig utstyr som hansker og briller er viktig når man håndterer soppdreper eller kraftige rengjøringsmidler.

- Noe av det aller viktigste ved husvask er at man beskytter øynene mot såpesprut og rensemidler, og sikrer seg godt når man skal bevege seg opp i høyden. Et rent hus er ikke verdt en brukket nakke eller øyeskader, avslutter Myrland.

- Ikke bruk terrassevasker på veggen

- Du trenger ikke dyre spesialvaskemidler til vanlig vask

- Sikre deg godt

- Ikke vask i direkte solskinn