«Veien til god helse går gjennom magen», er et viktig utsagn. Fordøyelsesproblemer er i dag nærmest en folkesykdom og forbruket av avførende medisiner er stort, selv om det sjelden gir varig løsning på problemet.

Detox av tarmen

Wasanas er opptatt av at vi må hjelpe kroppen på en naturlig måte, slik at den er i stand til å hjelpe seg selv. Ved hard mage er det viktig å rense tarmen for slaggstoffer for at den skal gjenopprette sin normale funksjon igjen, forklarer hun. - Overforbruk av avførende midler gjør tarmen avhengig av stimuli og svekker dens evne til å fungere normalt

Detox betyr å trekke ut slagg- og giftstoffer fra kroppen, bl.a med tarmrens, som hun anbefaler da det er effektivt og noe man lett kan gjøre selv. - Tarmrens trekker ut giftstoffene og kroppens naturlige helingsprosess starter. Virker raskt mot mye luft og hard mage, forklarer Wasana.

- I tykktarmen hoper det seg lett opp slaggstoffer fra overskudd av ufordøyd mat. Kroppen vil da jobbe på høygir, organer blir for varme og overskuddsvarmen sendes til tykktarmen og danner giftstoffer. Fra tykktarmen sendes dette igjen ut i hele kroppen, cellene svekkes, blir skadet eller ødelagt og sykdom kan oppstå. 80% av sykdommene kommer av at kroppen er for varm, sier Wasana.

-Ved lettere fordøyelsesproblemer eller andre kroppslige plager, kan det være tilstrekkelig med en fastekur basert på f.eks. klorofylldrikke eller spise bare grønnsaker, for å skape balanse mellom yin og yang i kroppen. Har en problemer med treg mage over tid, er tarmrens nødvendig først, sier Wasana.

På apotek eller helsekostbutikker selges klysterposer til tarmrens. Forskjellige væsker kan brukes for å trekke ut giftstoffene og balansere tarmen, - vann, klorofyll, urteutrrekk av f.eks. ingefær eller sitrongress, også kaffe kan brukes. De med store plager kan bruke tarmskylling to ganger daglig den første tida, ellers èn gang pr.dag til en føler seg lettere i kroppen. Etter en operasjon bør ikke tarmskylling brukes på minst 3 måneder, understreker hun.

-Etter detox er det viktig å drikke mye vann, lunkent og gjerne med sitron, ren juice eller klorofyll, det hjelper på renseprosessen. Spise lett mat, lite kjøtt og unngå all tungfordøyelig mat.

Lær kroppen å kjenne

-En må selv ta ansvar for å få varig bedring, ellers kommer problemet gjerne tilbake. Det er viktig å lære seg å kjenne etter hvilken føde som gjør kroppen godt. Tre hovedtegn som signaliserer riktig balanse i kroppen; -man kjenner seg komfortabel, lett i kroppen og har mye energi. For å balansere yin og yang bør klorofylldrikke eller urter inngå i det daglige kostholdet. Mat og drikke som føles lett og svelge, er tegn på at kroppen liker det, motsatt vil kroppen si fra om det den ikke har godt av. Følelsessenteret på tunga gir signaler til kroppen om hva en trenger. Det er ikke gjennom språk, men gjennom følelse vi opplever dette. Kroppen kan være for varm og for kald samtidig, det finnes ikke fasitsvar og er veldig individuelt, påpeker Wasana.

Fra naturens skattekammer

Wasana oppfordrer oss til å utnytte muligheten til å lage sunn og næringsrik mat og drikke av årets bær og grønnsaker, som det nå er rik tilgang på. -Saft av bærblandinger er fin sommerdrikke som også virker rensende på kroppen. Miks gjerne forskjellige bærsorter, det kan være blåbær, solbær, jordbær eller bringebær, -og tilsett gjerne melon som gir mye væske og har kjølende effekt. Søt og moden frukt har varmende effekt, mens sure bær og lite moden frukt har kjølende effekt på kroppen. Råe grønnsaker kan være tungfordøyelig, mens lettkokte eller dampet grønnsaker hjelper fordøyelsessystemet. Blandet med olje og krydder blir grønnsakene kjempegod middagsrett, sier Wasana avsluttene.

Se tidligere artikkel om klorofyll-drikke:

http://stjordalsnytt.no/stjordal/sentrum/3070-wasanas-helse-tips

http://www.wasanamassasje.no/

Bildetekst:

Wasana viser utstyret som brukes til tarmrens. Posen får man kjøpt på apotek og helsekostforretninger.