Norske tak er ikke tipp topp, mange av dem ser rett og slett ikke ut. Mens vi skifter kjøkken og bad ofte, blir norske tak skiftet bare vært 36. år. Når takene blir så gamle, er det ofte vanskelig å stå i mot vær og vind. Nå arrangerer Icopal en konkurranse på Facebook for å finne Norges styggeste tak. Målet er å få fokus på en av nordmenns største forsømmelser, at vi glemmer å ta vare på taket vårt.

- Reiser du rundt i Norge ser du mange gamle og stygge tak rundt omkring. Bildene vi har fått inn hittil i konkurransen er oppsiktsvekkende. Vi vil sette søkelys på problemet med en konkurranse, forhåpentligvis kan det bli en vekker. For en heldig vinner venter det også et nytt Decra overtak, sier administrerende direktør i Icopal, Geir Haugersveen.

 Konkurransen avsluttes 21. mai. Alt fra manglende takstein, mosegrodde papptak, presenninger som skal holde regnet ute og bølgeblikk som har sett bedre dager er gjennomgående (se bildeserien). Noen av takene er godt over 70 år.

Fukt og råte er farer som lurer under dårlige tak, men det er fullt mulig å få kontroll over taket før du får fuktskader og må totalrenovere huset. Det anbefales at alle sjekker taket to ganger i året, men hver tredje huseier sjekker aldri taket sitt, viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Icopal.

De færreste er klar over at en vanlig husforsikring ikke dekker takskader eller følgeskader som kommer av lekkasjer, mugg eller sopp, de fleste forsikringer forutsetter at taket er i god stand.

- Sjekker du taket to ganger i året er det en god forsikring mot ubehagelige overraskelser, sier Haugersveen.

Dette sjekker du på taket:

Tak på hus og hytter bør helst sjekkes hver vår og høst, samtidig som du koster av eventuelle greiner og barnåler, og renser takrennene:

- Er taktekkingen hel og uten sår?

- Er taktekkingen rundt gjennomføringer og piper tett?

- Er det mose på taket?

- Er takfot-, vindski- og pipebeslag fri for rust, avskalling eller sprekker?

- Er takrenner og eventuelle ventilasjonshetter i god stand?

Dette sjekker du på innsiden av taket:

- Misfargede takbord

- Sopp

- Råteskader

- Dårlig lukt

Spor etter dette kan tyde på takskader som gir lekkasje til undertaket.