- Dette resultatet klarer vi på bakgrunn av et godt arbeid rundt omkring i etatene. Her har det vært utført aktiv sparing med manglende bruk av vikarer og utsatte innkjøp. Det er lagt ned en stor innsats. Vi har kommet i mål med en handlefrihet, men det har kostet. Enhetene har vært knallharde for å komme dit vi er.

Men i en del tilfeller er det behov for øyeblikkelig innsats som ikke kan utsettes, sier rådmannen som tegner et enkelt bilde av den økonomiske situasjonen:

- Tenk at du sitter 1. januar og ser året foran deg med utgifter og inntekter. Du setter av et større beløp til en bestemt investering. Resterende beløp står til disposisjon. Når status skal gjøres opp neste år, har du brukt mer penger enn forutsatt. Dermed har du mindre penger igjen for å avsette til investeringen.

Slik er det også med Stjørdal kommune. Foran et årlig budsjett har vi inntekter og utgifter. Hvert enkelt ansvarsområde har fått sin post for 2013. Stjørdal kommune opplevde i fjor at utgiftene ble noe større enn det som var satt av i budsjettet. Derfor ble det snakk om et overforbruk. Dermed ble det mindre penger igjen å sette av til disposisjonsfond.

Men det forhindrer oss ikke i å oppnå et netto driftsresultat på 24,7 mill. kr. når driftsinntekter og driftsutgifter er summert og holdt opp mot eksterne finanstransaksjoner og avskrivninger.

Regnskap for 2013 gir følgende oversikt:

Ansvarsområde:                      Status 20.10.13           Årsprogn. 20.10.13     15.02.14

Rådmann/org. enheten            0                                 - 500               - 66

Fellesutg. inkl. barnevern        - 6.000                        - 8.000            - 5.634

Oppvekst og kultur                 - 8600                         - 10.500          - 7.339

Omsorg                                   0                                 - 1.000            - 711

Teknisk Drift                          2.800                          3.600               4.878

Politiske organ            0                                 0                      - 772

Div. ansvarsområder               - 400                           - 300               - 722

Finans                                     - 2.500                        100                  10.418

Totalt:                                     - 14.700                      - 16.300          2

- Det var budsjettert med 22,1 mill. kr. til disposisjonsfond. 13,8 mill. kr. ble overført til disposisjonsfondet som i dag ligger på 72 – 73 mill. kr. Det er også avsatt 15,0 mill. kr. til bundne fond. Det er øremerkede midler som Stjørdal kommune har fått fra staten. Disse pengene kan ikke brukes på andre poster, sier Fosse som er imponert over innsatsen på tjenestestedene:

- Regnskapstall viser for eksempel at barnehagene driver i balanse. Enhetene har vært knallharde for å komme dit vi er. En ny bankavtale har gitt positive utslag. Vi har et brukbart netto driftsresultat. Det er tilført disposisjonsfondet selv om det ikke ble like mye som vi hadde håpet. Men det er ikke romsligere til neste år. Vi må fortsatt være like flinke til å passe på utgiftene, sier rådmann Kjell Fosse som er opptatt av et netto driftsresultat for å ha handlefrihet.

- Hva gjør rådmannen dersom det skulle komme ekstra inntekter til budsjettsalderingen?

- Skolesektoren har den største utfordringen. Dersom rådmannen finner mer penger til saldering, blir det brukt på skole, sier Kjell Fosse som stort sett har opplevd positive driftsresultat siden han startet som rådmann i Stjørdal kommune 1. juni 1996.

- Vi kan ta et eksempel med salg av ei tomt. Inntektene herfra kan brukes for å kjøpe ei ny tomt eller gjøre andre investeringer, men de kan ikke settes inn for å betale løpende utgifter i drift. Stjørdal kommune nærmer seg et budsjett på 1,6 mrd. kr.

Stjørdal kommune har et lite avvik sett i forhold til alle uforutsette ting vi har å arbeide etter, sier rådmannen.