Knut Erlend Jegersen

Øvre Forra er vernet som naturreservat, den strengeste verneformen vi har i Norge. Formålet med vernet er å ta vare på artene og naturtypene, ikke bare for oss som bruker områdene i dag, men også for framtidige generasjoner. I et naturreservat skal menneskelig aktivitet skje på naturens premisser, og naturverdiene har forrang framfor friluftsliv.

I tillegg til den nasjonale statusen som naturreservat, er også Øvre Forra gitt internasjonal status som såkalt Ramsarområde. Det er de varierte myrområdene med det rike fuglelivet som har ført til at området har fått denne statusen.

I Norge er det pr. dags dato 63 forskjellige Ramsarområder, hvorav 8 befinner seg i Nord-Trøndelag. Disse områdene representerer flere forskjellige typer våtmarksområder der fuglelivet har spesielt fokus. Norske myndigheter har forpliktelser med å rapportere årlig til Ramsarsekretariatet, bl.a. om Ramsarområdene forvaltes slik at deres økologiske funksjoner opprettholdes.

Tilrettelegging i form av bruer, vil kanalisere ferdselen over sårbar natur. Tråkk i myr kan over tid føre til skader i vegetasjonsdekket, og i dette tilfellet skape behov for ytterligere tilrettelegginger gjennom et myrområde som i dag fremstår som urørt.

Friluftsliv er viktig i vårt samfunn og Øvre Forra er et av de områdene som brukes mest på Innherred, både sommer og vinter. Fylkesmannen har gjennom flere år bistått med tilrettelegging, bl.a. gjennom opprusting av de populære stiene til Roknesvollen og Hårskallen. Det er likevel vår vurdering at bygging av bruer på de steder det her søkes om, vil åpne for økt ferdsel i de indre og mest sårbare områdene i Øvre Forra naturreservat.

Turistforeningen har varslet om at de ønsker å klage på vedtaket, og Fylkesmannen har utsatt klagefristen på forespørsel. Endelig avgjørelse i saken tas av Miljødirektoratet.