-Leker du nok med barnet ditt?

-Nei, er svaret fra rundt halvparten av norske foreldre i en ny studie YouGov har utført på vegne av Mattel. Selv om foreldrene oppgir at de leker mer med sine barn enn deres foreldre gjorde, føler de likevel at de ikke når opp til sine egne forventninger.

- Foreldre er gode til å gi seg selv dårlig samvittighet. Det er store krav til hvordan vi skal være som foreldre. Slapp av! Det er ikke mulig å gjøre alt man burde gjøre, sier forfatter og spesialist i barne- og ungdomspsykologi, Elisabeth Gerhardsen.

- Mange foreldre føler at de burde være mer sosiale, lage bedre mat og leke mer med barna, og føler seg mislykket når de ikke får det til. De har et aktivitetsnivå som tilsier at døgnet har 30 timer og ikke 24. Tiden strekker ikke til nettopp fordi for mye aktivitet presses inn. Foreldre bør legge ambisjonsnivået lavere, blant annet ved å inkludere barna i mer hverdagslige sysler, sier Gerhardsen.

Særlig foreldre som har barn i barnehage eller skole oppgir at de ønsker å tilbringe mer tid med de små når de kommer hjem. 40 % av foreldre som har barn mellom 4-7 år mener de ikke leker nok med sine barn. 49 % av foreldre med barn mellom 8-12 år mener det samme.

Mer tid til kreativ utfoldelse sammen med barnet er blant ett av ønskene på ønskelisten til foreldrene i studien. Halvparten av mødrene og hver tredje far ønsker i høy grad eller veldig høy grad å prioritere kreative aktiviteter, som å tegne, male eller dekorere, sammen med barnet.

Dersom man først skal leke mer med barna, er kreative aktiviteter noe man bør prioritere, ifølge Gerhardsen.

- Å være kreative sammen med barna anbefaler jeg varmt, fordi det både gir en hyggelig felles stund og er uavhengig av klokka. Dermed fungerer det også avslappende, påpeker Gerhardsen.