- Jeg tror de fleste har ventet lenge nå og vært utålmodige. Noen sitter på gjerdet og venter på andre dose så fort som mulig. De må smøre seg med tålmodighet, sier Mostervik.

- Beskytter bedre

Så langt har vaksinasjonsteamet fått informasjon om doseleveringer frem til neste uke. Etter uke 33 mener Mostervik det skal bli spennende å se hvor mange leveringer de får i uke 34.

- Det vi vet skal gjøres neste uke er å fremskynde vaksinering av andre dose til de som har tatt første dose i juni og har oppsatt ny time i uke 36 og 37. De det gjelder kan nå booke om timen sin til denne uken, forklarer hun.

Noen kommuner har tatt i bruk Modernavaksinen som andredose, mens i Stjørdal vaksineres alle med Pfizervaksinen til både første og andre dose.

- Vi kan få Modernavaksinen og det er ønskelig å bruke denne. Mange forventer å få samme vaksinetype både til første og andre dose, men det sies at blandingen mellom Pfizer og Moderna skal gi bedre beskyttelse mot deltavarianten, sier Mostervik videre og presiserer at hvis dette blir aktuelt vil innbyggere varsles i forkant.

Kan komme flere varianter

Ifølge vaksinekoordinatoren må man kunne belage seg på at det vil dukke opp flere muterte virusvarianter etter hvert.

- Mange land har lite vaksinasjonsdekning. Her i Norge og ellers i Stjørdal er dekningen god, men hos de landene med få vaksinerte kan det dukke opp flere varianter. Hvis viruset får jobbe i fred og ro hvor det er uvaksinerte vil vi se muterte varianter som vil være vanskeligere for vaksinen å bekjempe, mener Mostervik.

– Må man belage seg på å ta flere vaksiner dersom det viser seg å dukke opp flere varianter av viruset?

– Dette vet vi ikke ennå, men det har vært sagt at noen risikogrupper kan få en tredje dose. Dette har imidlertid ikke FHI kommet med retningslinjer for enda. Vi vet heller ikke hvordan det skal gjøres med ungdom under 18 år, og hvordan dette eventuelt skal løses, forklarer hun videre.

Lite forsket på

Det man vet, er imidlertid at det vil komme retningslinjer for gravide. Ifølge Mostervik har det vært påvist at gravide kan bli alvorlig syke av viruset, men at det likevel ikke har vært anbefalt for gravide å ta vaksinen.

– Hvis man skal vurdere å vaksinere gravide må det være stort smittepress hvor man ser tydelig at gravide blir alvorlig syke. Samtidig vet vi ikke om langtidsvirkningene enda fordi det har vært lite forsket på og vi vet ikke om det kan være skadelig for fosteret, sier hun og fortsetter:

– Ved de tilfellene hvor gravide har blitt alvorlig syke, kan det tyde på at det er muterte varianter som gjør dem dårligere. Vi vet det er mange gravide i Stjørdal nå, fordi vi mottar mange telefoner fra dem.