- Jeg synses det har vært utrolig kjekt å få møte så mange mennesker, det å prate med og høre historien til folk er virkelig en berikelse, sier Stina Isabel Almli Pettersen Nordine.

Stjørdals-Nytt møter henne og sønnen Odin Simonsen utenfor Stjørdal helsehus, der hun skal besøke dialyseavdelingen for første gang siden den flyttet inn i det nye bygget.

Siden 21. juni har hegrasbyggen lagt 2053 kilometer bak seg på sykkel, og etter to dagers pause i Stjørdal, venter fortsatt drøye 1000 kilometer før hun har krysset Norge på langs. Målet med reisen er å kaste lys over viktigheten av organdonasjon.

- Jeg føler virkelig at jeg har spredt budskapet, og merker at folk i høyere grad tar stilling til å bli organdonor, nå som de har fått et ansikt på saken.

Lange ventelister

Noen av møtene på veien har vært planlagt, men de aller fleste har oppstått helt tilfeldig. Nordine forteller at hun blant annet møtte noen i Frogn som kjente en pensjonert nyrespesialist i Snåsa. Hun endte opp med å ta kontakt, og de møtte hverandre for en samtale.

- Jeg har også snakket med mange som er i samme situasjon som meg. De er frustrerte fordi ventelisten er så lange, som er det største problemet, sier hun.

I utgangen av juni ventet 438 på en nyre, og totalt er det 511 personer som venter på et organ.

- Antallet som sier nei til organdonasjon er økende, og i 2021 sa hele 32 prosent nei, sammenlignet med 25 prosent noen få år tidligere, sier hun.

Dette er bobilen som følger Stina Isabel Almli Pettersen Nordine på hennes ferd gjennom Norge, hvor hun setter fokus på hvor viktig organdonasjon er.

Betyr alt

I Bjerkvik møtte Nordine et foreldrepar som delte en viktig historie om datteren som gikk bort som 21-åring. Før dødsfallet hadde hun opplyst om at hun ønsket å bli organdonor.

- Fordi de var klar over dette, ble valget enklere å ta. De fant trøst i at de fikk oppfylt datterens siste ønske. Det er derfor det er så viktig å si ifra om at man vil bli organdonor til sine nærmeste, for da blir det ikke like vanskelig å ta den avgjørelsen for de pårørende, sier hun og fortsetter:

- Det betyr alt for oss som er syke at folk sier ja til å bli donor. Vi er flere og flere som dør i påvente av et organ, og listen bare øker, opplyser Nordine.

Mildt sagt stolt

Sønnen Odin bor egentlig i Steigen, men dro ned for å møte sin mor idet hun syklet inn mot Stjørdal.

- Jeg er mildt sagt stolt over henne. Da hun fortalte om sykkelplanene, var jeg litt både og, fordi jeg vet hun ikke liker oppmerksomhet. Da sa jeg til henne at hvis hun skulle nå ut med budskapet, måtte hun også tåle å få oppmerksomhet rundt seg, sier den kloke ungdommen.

Stina derimot, mener det er Odin som er den tøffe.

- Han må forholde seg til en mor som har vært syk to ganger. Han vet knapt nok hva det vil si å ha en frisk mor. Jeg synes han er tøff som håndterer alt dette, forklarer hun.

På helsehuset blir Nordine tatt imot med åpne armer med både musikk, norske flagg og bannere i taket. Det var et tydelig at det var et gledelig gjensyn for alle parter.