Sist gang «arkitekturspanerne» Mikkel Marhaug og Stefan Kaliski dro til Stjørdal var i forbindelse med serien "Sentrumskontrollørene".

"Fargen svart gjør seg godt på doseter. I Stjørdal brukes den på byens største bygning" var en av beskrivelsene Kaliski og Marhaug ga Stjørdal kulturhus.

Torsdag skrev Stjørdals-Nytt om planene for "hotelltomta" som er regulert like ved kulturhuset. Etter en telefon til Stefan Kaliski som også hadde tatt en titt på plantegningen, satt også han igjen med noen kommentarer til prosjektet.

– Det er vanskelig å vurdere når man ikke har sett det ferdige bygget, men 15 etasjer i indrefilen Stjørdal.. sier han og stopper seg selv med en svært skeptisk tone.

Treffende beskrivelse 

Det er ikke bare beliggenheten Kaliski reager på. Med et 15-etasjes byggverk midt i "smørøyet" tror han høyden vil by på et problem i seg selv.

– Jeg mener det kommer til å skyggelegge sentrum. Med 15 etasjer risikerer det terningkast én når vi kommer tilbake. Fasaden blir ikke bedre ved at bygget blir så høyt, mener han.

– Noen mener bygget kan minne litt om et sjakkbrett, hvilke tanker har du om det?

- Sjakkbrett er en treffende beskrivelse. Arthur Buchardt har bygget trehotell tidligere, blant annet Mjøstårnet i Brummundal. Det jeg sitter igjen med er spørsmål som; hvorfor tror kommunene at de redder sentrum med store hotell?

Ifølge Kaliski er det umulig å se for seg hvordan det vil bli, men presiserer at problemet nødvendigvis ikke er at det bygges høyhus i sentrum, problemet er 15 etasjer.

– Det blir for høyt, mener han.

– En overdimensjonert låve 

Sist gang Kaliski var i Stjørdal beskrev han at området utenfor lignet på en golfbane og at et av de største monumentene over smakløshet var det gigantiske kulturhuset, eller det han omtalte som "bygningen som ligner en overdimensjonert låve".

Selve parken, som da vil bli en del av utsikten fra hotelltomten beskrev han videre som "en mutant av et torg med en gressflekk" og dro gjerne inn trær i fyrstikkformat, noen stusselige lekeapparater og et endeløst betongdekke.

Imidlertid var han mer positiv til bygging av leiligheter som nå er i en sluttprosess. Dette mente han ville gjøre området mer lukket og intimt. Om et hotellbygg vil bidra her, vet man ikke, men en ting er sikkert: dette vil vi få høre mer om neste gang arkitekturspanerne kommer tilbake.