- Det var en fantastisk beskjed å få. Jeg har jo hatt lyst til dette i mange år, men så har barna vært så små. Nå som de har blitt større, passer det kjempefint, sier Vebjørn Verkland til Stjørdals-Nytt.

Sammen med flere andre optikere fra Specsavers-butikker i hele Norge, er Verkland trukket ut til å reise ned til Tanzania i mars i forbindelse med det humanitære prosjektet «Gi syn til Tanzania».

- Vi skal være borte i en uke og levere ut omtrent 3000 briller og solbriller til lokalbefolkningen. Sistnevnte er viktig for å forebygge øyesykdommer, det er litt mer sol der nede enn det er her i Trøndelag, smiler han.

Takknemlig for å få bistå

Tanzania regnes som et av verdens fattigste land der over 22 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Landet er derfor svært avhengig av bistand.

Verkland peker på at det er tilfeldig hvor du er født og hvor heldig du er med livet, og er derfor takknemlig for at han nå får mulighet til å være med å bistå noen som trenger det.

- Jeg er svært nærsynt selv, hadde jeg vært født i Tanzania, hadde jeg ikke hatt en sjanse i havet. Jeg har vært avhengig av briller og linser siden jeg var liten. Så jeg synes det er fint å få muligheten til å bidra, forteller Verkland.

– Litt skummelt

Han beskriver tanken på å få reise ned og hjelpe noen som en fin følelse.

- Jeg håper vi kan gjøre en forskjell for noen som ikke har de mulighetene vi har. Jeg gleder meg, selv om det er litt skummelt å reise nesten på andre siden av jorda. Det føles kjempegodt å vite at jeg kan gjøre nytte av meg, og det vil bli noe helt annet enn å være optiker her i Stjørdal, sier Verkland.

Tar imot briller kontinuerlig

Siden prosjektets oppstart har over 50.000 gamle brillepar fått nytt liv hos noen av dem som trenger det mest. Specsavers-optikerne samarbeider også tett med lokale helsemyndigheter og gir synsundersøkelser til de som behøver det.

Hvis noen har briller som ligger og støver ned i skuffer og skap, så har Verkland en klar oppfordring.

– Lever de gjerne hos oss i Specsavers, slik at de kan gjøre nytte for seg. Vi har allerede fire esker som er klare til å sendes ned til Tanzania, men tar imot gamle briller kontinuerlig. Rekker de ikke å bli med i år, sender vi de med i neste års tur, sier Verkland.