I vår lyste Helsedirektoratet ut midler forvaltet av statsforvalteren til å styrke eksisterende psykiske tjenester i kommunen.

Leder helsestasjonsvirksomhet Sissel Humstad på Stjørdal Helsestasjon og psykologspesialist og koordinator psykisk helse barn og unge i Værnesregionen, Julie Valen, bestemte seg da for å satse på å styrke det psykiske helsetilbudet for barn og unge i Stjørdal.

Søknaden ble innvilget, og teamet kan nå juble over en midlertidig styrking av tjenestene «UP-team», «En som lytter» og «Trinnvis traumefokusert kognitiv adferdsterapi».

Vi møter Humstad og Valen sammen med sistnevntes kollega May-Sissel Berg Albertsen og nyansatt psykolog Marthe Schillinger, som forteller oss hva dette vil innebære.

For milde og moderate plager

Det var i fjor høst flere enheter under sektor forebygging og mestring begynte å jobbe mot etableringen av tjenestetilbudet «UP-team», et psykisk helseteam for ungdom.

I januar 2021 startet de opp med behandlingstilbudet, og er myntet på de som trenger større oppfølging enn hva skolehelsetjenestene kan gi, men som ikke har behov for behandling i BUP.

- Vi har lenge kjempet for å få på plass et tilbud for milde og moderate plager, og har nå utvidet tilbudet til å også omfavne femte til syvende trinn, slik at flere kan få hjelp, forteller Valen.

Teamet har en behandlingsdag i uken, og tilbyr samtalebehandling til målgruppen med en psykolog til stedet.

Kommunen plikter å sørge for helsehjelp til sine innbyggere, dette gjelder også for psykiske helseplager. De som ikke har rettigheter i spesialhelsetjenesten, blir kommunens ansvar.

- Vi er stolte over at vi har fått muligheten til å søke, fått den innvilget og fått inn flotte søkere.

Styrkingen betyr også at de kan hente inn ekstra kompetanse, og har nå ansatt Marthe Schillinger og Sindre Tetlie Trangen.

Tjenesten består av et tverrfaglig behandlingstram, med representanter fra enhet tiltak barn og familie, helsestasjonen, psykologtjenesten og barn- og avlastningstjenesten.

Et viktig tilbud

Den andre tjenesten som de nå kan utvide tilbudet på, er kalt «en som lytter». Et lavterskelkonsept der profesjonspsykologistudenter tilbyr samtaler til ungdom i videregående skole.

- Vi ønsker å gi et tilbud der unge skal kunne få snakke med en behandler som ikke er så langt unna i alder, men som har god psykologisk kompetanse, forklarer de.

Tjenesten ble etablert og startet opp høsten 2020. Høsten 2021 hadde de tre samtaler, men fra januar 2022 blir det utvidet til fem.

- Nå utvider vi fra to til fem psykologistudenter, vil 15 ungdommer få et tilbud per gang. Hver student har tre en til en samtaler i løpet av kvelden, opplyser Valen.

Tilbudet foregår torsdager mellom klokken 15.00 og 20.00, og veiledes av en psykolog. Behandlingen kan gjøres enten ved helsestasjonen, eller digitalt.  Konseptet har høstet gode tilbakemeldinger.

- Tilbakemeldingen fra både deltagere og helsesykepleien er at det har nytteverdi. Vi er stolte over å ha klart å holde åpent under hele korona, der dette har vist seg å være et viktig tilbud, sier Humstad.

Fange opp på et tidlig stadium

De to foregående tilbudene er forbeholdt Stjørdal kommune, men de styrker også en tjeneste som omfavner hele Værnesregionen. Dette gjelder «Trinnvis traumefokusert kognitiv adferdsterapi».

Siden 2019 har Albertsen og Valen deltatt i et forskningsprosjekt, for å prøve ut en behandlingsmodell for tidlig behandling av posttraumatisk stress for barn i alderen syv til 12.

- Tilbudet er myntet på barn som har opplevd skremmende hendelser, der en omsorgsperson av barnet leder, med oppfølging og veiledning av en psykolog. For barnet kan dette oppleves tryggere, og foreldres støtte er kjempeviktig, forteller de.

Tanken er å senke terskelen for å avdekke og fange opp barn som har blitt utsatt for stressende hendelser tidlig nok, samtidig som man styrker foreldrene kompetanse.

- Traumer kan sette seg og vokse seg større, kanskje får vi forebygget og stoppet at skadene blir varige. Dette trenger ikke å være voldshendelser, det kan også være plutselig død av en viktig person, hundebitt, mobbeepisoder eller å bli stengt inn på do.

Allerede har teamet kartlagt rundt 50-60 barn som faller under denne kategorien, i tillegg har helsesykepleien kartlagt noen.

Vil nå ut til flere gutter

Det er nyttig å begynne tidlig, for å forhindre at flere fallet utenfor samfunnet. Stjørdal har allerede et høyt antall unge uføre, en bekymringsfull utvikling der mye er knyttet til psykisk helse.

- Men det er også viktig å presisere at ikke alle skal i behandling og at de aller fleste har normale reaksjoner på hendelser som er kjipe. Alle opplever motgang i livet, og det er helt normalt, presiserer Humstad.

Styrkingen av psykologtjenesten for barn og unge er derfor svært viktig, og på sikt håper firkløveren at tilbudene kan gå fra midlertidig til permanent.

Det er likevel en gruppe de gjerne skulle fått flere henvendelser av.

- Vi skulle gjerne nådd ut til flere gutter, vi ønsker at de skal vite at det er ok å søke hjelp, sier Valen og legger til at de nå har to mannlige behandlere/ terapauter.

For å delta på «en som lytter», opprettes kontakten via helsesykepleier på barnets skole, når de gjelder to andre behandlingstilbudene kan man ta direkte kontakt via et skjema på Stjørdal kommunes sider. Alle samtaletilbudene holder til i helsestasjonen.