Klokken 21.00 ble valgprognosen, som er en utregning basert på stemmende som allerede er telt opp, som gir oss første pekepinn på valgresultatet.

I åtte har har statsminister Erna Solberg og Høyre sittet med flertall på Stortinget. I år har over 1,6 millioner nordmenn forhåndsstemt, som er en dobling fra forrige valgperiode.

Flertallet

Spenningen omhandler nå om hvilket flertall som kan dannes, nemlig på rødgrønn side. De frøste prognosene viser at Jonas Gahr Støre blir landets nye statsminister.

Da forhåndsstemmene ble sluppet ved 21-tiden viser prognosene følgende;

Ap - 48 mandater

SP - 24 mandater

SV - 14 mandater

Dette betyr at partiene når opp til de 86 mandatene som er nødvendig for et flertall på stortinget. Senterpartiet hadde størst fremgang av alle ved stortingsvalget i 2017.

Da fikk partiet 10,3 prosent av stemmene og økte oppslutningen med 4,8 prosentpoeng sammenlignet med partiets svakeste resultat noensinne i 2013. Gjennom årets valgkamp har partiet ytret ønske om en Ap-Sp-regjering.

Tre parti under grensa

Partier under sperregrensen kan fortsatt komme inn på Stortinget og ved 21-tiden lå de tre partiene Rødt, Venstre og MDG i grenseland til å nå over sperregrensen mens KrF lå an til 3,7 prosent, som raskt kan endre seg i løpet av valgnatten.

Både Høyre og FrP sine prognoser viser en klar tilbakegang siden forrige valgperiode i 2017, til tross for at Høyre kan se ut til å gjøre et greit valg med 21 prosent oppslutning.