Å søke trøst på bunnen av en liter iskrem kan av åpenbare grunner føre til (blant annet) høyt blodsukker og vektøkning, noe som sannsynligvis vil også skape enda mer stress. Før du tyr til din favoritt søppelmat, velg heller naturens supermat! Disse sunne alternativer har sine egne naturlige stressreduserende krefter:

Fet fisk: vill laks, makrell og sardiner - demper kortisol stigning. Fisk som er rik på omega 3 fettsyrer har vist seg å ha en stressreduserende effekt og beroliger nervesystemet.

Bær: jordbær, blåbær og tyttebær – naturlige næringsrik supermat som inneholder masse vitaminer og fytokjemikalier som bidrar til å opprettholde et sunt kortisolnivå.

Nøtter: valnøtter, mandler, pekannøtter og hasselnøtter –  inneholder også mye magnesium i tillegg til sunne fettsyrer og bidrar til å opprettholde et sunt kortisolnivå.

Mørk sjokolade: Ja, det er faktisk noen fordeler ved å unne seg litt sjokolade i tøffe tider. Sjokolade er helt klart en av de mest potente endorfin-produserende matvarer på jorda. Den inneholder mer enn 300 ulike substanser som inkluderer anandamid, et kjemikalie som etterligner marihuana sine effekter på hjernen, samt teobromin som gir en mild sentralstimulerende effekt. Forskning viser at sjokoladespisere har lavere nivåer av stresshormonet kortisol i blodet. I likhet med te, inneholder mørk sjokolade antioksidanter (flavonoider), og er kjent blant annet for sine avslappende egenskaper. Se etter økologisk mørk sjoklolade som er minst 85% kakao, og husk at her er det bare snakk om å spise litt!

Maca: Studier har identifisert fire alkaloider i maca som er kjent for å nære kroppens endrokrin systemet. Maca er i samme plantefamilien som brokkoli og grønnkål. Denne roten har lenge blitt brukt mot stress og er kjent som en adaptogen som øker både utholdenhet, libido og energi.

Fiberrike karbohydrater: havregryn, naturris, quinoa - i motsetning til raffinerte karbohydrater øker disse serotonin i lengre perioder. Karbohydrater løfter humøret naturlig ved å kick-starte serotonin produksjonen i hjernen. Langsomme karbohydrater med mye fiber tar lengre tid å fordøye, og dermed frigjør serotonin på et mer sakte og jevnt tempo.

C Vitamin: Rips, solbær, papaya, rød paprika, brokkoli, jordbær, kiwi - en 2002 tysk studie fant at en heftig dose med C vitamin hjalp mennesker å komme seg lettere etter en stressende situasjon. Både blodtrykk og kortisolnivå sank raskere hos personer som fikk et C vitamin tilskudd enn hos deltakerne som kun fikk en placebo.

Tryptofanrik mat: kalkun, lammekjøtt, spirulina, lever, torsk – tryptofan er en aminosyre som omdannes rask i kroppen til serotonin.

Har du spørsmål om kosthold og ernæring?

Tips meg! sally@helhetligernaering.no