Barn i alderen fem til elleve år kan  vaksineres med både dose en og dose to dersom de foresatte ønsker det.

Det skriver Malvik kommune på sine hjemmesider.

FHI har vurdert at vaksinasjon av denne aldersgruppen kan ha positiv nytte. Samtidig er nytten begrenset, da risikoen for alvorlig sykdom er svært lav

Barn og unge vil også kunne få bred og varig beskyttelse, hvis de blir smittet av koronaviruset. FHI mener samtidig at det er riktig at de som er i denne aldersgruppen får et tilbud om å ta vaksinen.

Mindre erfaring

Det er mindre erfaring med koronavaksinering av barn i alderen 5 til 11 år enn det er for de andre aldersgruppene som tilbys koronavaksine.

FHI kan ikke utelukke hittil ukjente bivirkninger for denne aldersgruppen, sjeldne bivirkninger, eller bivirkninger som kommer til syne lenge etter vaksinering.

Vaksinering er særlig aktuelt for:

  • barn med kroniske sykdommer

  • familier der barn har nær kontakt med personer med særlig behov for beskyttelse

  • barn som har økt risiko fordi de skal flytte til eller oppholde seg i land med høyere smitterisiko eller dårligere tilgang til helsetjenester enn i Norge, eller barn som av andre grunner lever i en svært utsatt situasjon

For de som velger vaksine, vurderer FHI at én dose er det som gir best nytte-ulempebalanse i denne aldersgruppen. Hvis dose to gis, er det en fordel med et langt intervall på mer enn 12 uker etter første dose.

Lavere effekt

FHI har vurdert at samfunnsnytten ved vaksinasjon av barn ikke bør vektlegges like sterkt som den individuelle nytten.

Vaksinasjon av barn fra fem til elleve år, og andre dose til aldersgruppen 12 til 15 år kan ha en viss effekt på smittespredningen. Samtidig ser det ut som at vaksinens effekt mot omikronvarianten, ser ut til å være lavere og ha kortere varighet enn mot tidligere virusvarianter.

Derfor vil effekten på smittespredning av å vaksinere hele barnebefolkningen være begrenset, når smitten likevel spres blant vaksinerte.