- Slik jeg ser det er hogsten helt uten mål og mening. Jeg frykter at dette flotte området vil bli seende ut som en krigssone når de er ferdige med arbeidet, sier Ole Martin Skotnes.

Han bor på gården Ødegård i Elvran, og er nærmeste nabo til skogen Forsvaret har planlagt å hogge. Skogen grenser til gården Romma, som Elvran bygdeutvikling disponerer, og er et attraktivt friluftsområde.

- Området er mye brukt av barn både i skole- og fritidssammenheng. 4H har også hatt aktiviteter her. En hogst vil ødelegge området slik det brukes i dag, sier Skotnes.

Skogen tar ifølge Skotnes også unna for skytestøy, og viser til at Forsvaret har skytefelt på baksiden av skogen.

- De regner imidlertid ikke skog som støyskjerming, ettersom det er ting som ikke står der for evig. Men skog utgjør mye når det gjelder støydemping, sier han.

Har tidligere blitt stoppet

Det er Forsvaret som eier grunn og skog, mens Forsvarsbygg forvalter eiendom Forsvaret eier.

Det har vært en kjent sak i flere år at Forsvaret har ønsket å felle skogen i dette området, men hogsten har tidligere blitt stoppet etter press fra bygdefolket. Nå ser det imidlertid ut til at planene skal gjennomføres med oppstart i januar 2022.

Ifølge skogbruksplanen er det 1000 kubikkmeter tømmer som skal hogges.

- Vi har ikke blitt informert om disse planene, det var helt tilfeldig at vi oppdaget dette. Selv om jeg er klar over at Forsvaret eier området, forstår jeg ikke hvorfor det ikke går an å la ting stå. Staten burde gått frem som et eksempel og vernet skogsområdet, mener Skotnes.

Maria Furnes Hansen, leder i FAU ved Elvran barneskole, er heller ikke spesielt positiv til Forsvarets planer.

- Skolen bruker ofte dette området som turområde, og barna er lei seg for at det skal hogges.

 - De har tidligere fjernet skog i nærheten av Sætnanfeltet i Elvran, og det blir ikke akkurat fint etterpå. Jeg er ikke kjempepositiv til dette, sier hun.

Romma gård og området rundt er et attraktivt tur- og friluftsområde. Forsvaret eier grunn og skog, mens gården disponeres av Elvran bygdeutvikling. Foto: Erik Hoås

Forsvaret: - Nødvendig hogst

Regionsjef i Forsvarsbygg avdeling eiendomsforvaltning, Siv Therese Underland, sier til Stjørdals-Nytt at hun kan forstå reaksjonene blant folket, men mener hogst er nødvendig.

- Jeg har forståelse for at planlagt hogst kan vekke engasjement i lokalmiljøet, og vi er opptatt av å ha et godt forhold til naboene. Skogsområdet er en del av våre eiendommer, og vi har som oppgave å forvalte eiendommene på best mulig måte, også når det gjelder skog og utmark.

- Det har lenge vært behov for å felle skogen på grunn av svekket tilstand på trærne, det er stadig flere vindfall. Hogsten er et ordinært skogstiltak i tråd med skogbruksplanen for området, sier Underland.

Ole Martin Skotnes kjøper ikke Forsvarsbygg sin forklaring helt.

- Det blir ikke noe godt forhold til naboene om de hogger skogen. Vi er jo ikke engang informert om planene. Det har heller ikke vært vindfall som jeg har sett, sier Skotnes.

- Frossen mark hindrer skade

Underland i Forsvarsbygg sier at planene vil bli gjennomført med oppstart i januar.

- Hva tenker du om at folk er bekymret for hvordan området vil bli seende ut?

- Med oppstart i januar vil det være frossen mark og snø på bakken. Det vil være med på å hindre unødig skade på vegetasjon så godt som mulig, sier hun.

- Hva skjer med tømmeret?

- Trevirke blir solgt til treforedlingsindustrien. Det er til dels kvaliteten på virket som avgjør hvem som er aktuell kjøper, sier hun.

- Mitt siste håp er å ta kontakt med en biolog. Kanskje finner man noen truede arter av sopp eller mose, sier Ole Martin Skotnes. Foto: Erik Hoås

Ikke gitt opp

Etter at hogsten er gjennomført, vil det bli plantet ny skog, noe som ifølge Underland skjer påfølgende sesong.

- I dette tilfellet er det planlagt våren 2023. Her vil vi plante ca. 225 planter per dekar, noe som er godt over anbefalt minste planteantall på dette området. Tettere planting på eksisterende skogsområde vil bidra til økt CO2-fangst, sier hun.

Skotnes sier han ikke har gitt opp planene om å få stoppet hogsten.

- Mitt siste håp er å ta kontakt med en biolog. Kanskje finner man noen truede arter av sopp eller mose. Jeg ser ikke for meg at de gjør det, men jeg skal gjøre det jeg kan, sier han.