De to mennene bosatt i Stjørdal måtte onsdag og torsdag sist uke møte i Inntrøndelag tingrett etter at det ble tatt ut tiltalte etter straffelovens paragraf 271 for å ha øvet vold mot en annen person eller på en annen måte krenket ham fysisk.

– Ikke skyldig

Hendelsen det ble tatt ut tiltalte for går tilbake til en oktoberdag i fjor hvor de to tiltalte skal, ifølge påtalemyndigheten, ha slått en 15 år gammel gutt og tatt ham med seg bort til Kimen kulturhus hvor han ble bedt om å beklage seg overfor en ansatt.

Mennene møtte i retten hvor de erkjente seg ikke skyldig for å ha slått og/eller sparket fornærmede.

Tove Jenssen Røddesnes (t.v.) og Monica Behn Jacobsen er forsvarerne til de to tiltalte mennene fra Stjørdal. Foto: Guro Storli Aune

Etter to dager i retten hvor totalt ti vitner avga sin forklaring fra hendelsene som har utspilt seg både før, i og etter den aktuelle dagen, samt to overvåkningsvideoer og to TikTok-videoer, kunne retten trekke seg tilbake for å avgi sin dom som ble gitt tirsdag formiddag.

Krevde fengselsstraff

Aktor Ole Andreas Aftret hadde etter hovedforhandlingene lagt ned påstand om at de to mennene skulle dømmes til 18 og 30 dagers fengsel. Dette i tillegg til å betale sakskostnader fastsatt etter rettens skjønn.

Forsvarerne til de to tiltalte, Tove Jenssen Røddesnes og Monica Behn Jacobsen, krevde at deres klienter skulle frifinnes, subsidiært at de anses på mildeste måte.

Tre faktorer lå til grunn da retten skulle ta sin vurdering. Det ene var slaget, som påtalemyndigheten mente hadde ledet til at fornærmede hadde blødd neseblod. Det andre var et «spark i bakpart» og til sist var om de tiltalte hadde tvunget fornærmede med seg til Kimen eller om vedkommende hadde blitt med frivillig.

Retten kunne her ikke utelukke den ene tiltaltes forklaring om at han kunne ha kommet bort i nesen ved et uhell da han tok tak i fornærmede, og kan derfor ikke dømmes deretter. Det var heller ingen vitneobservasjoner, sett bort i fra fornærmedes egen forklaring som kunne støtte dette.

Aktor i saken, Ole Andreas Aftret. Foto: Guro Storli Aune

Videre mente retten at det heller ikke var bevismessig grunnlag for at det hadde skjedd et spark, men at det kunne anses som en dytt.

Siste punkt som går på hvorvidt de to tiltalte skal ha brutt straffelovens paragraf 271 som gjelder vold og kroppskrenkelse, mener retten at de to mennene skal ha utført dette med viten og vilje.

Nederste sjikt

De tiltalte blir etter dette å dømme for overtredelse av straffeloven § 271 for sammen å ha holdt fast, og ført med seg, fornærmede fra kjøpesenteret Torgkvartalet og bort til Kimen kulturhus, og for å ha dyttet ham av gårde derfra med en dytt i nakke og rumpe.

Den kroppskrenkelse de tiltalte domfelles for ligger i det nedre sjikt av det straffbare. Handlingene medfører nesten ikke smerte for fornærmede og gir ingen skader. Hendelsen varer også i relativt kort tid - det er snakk om noen få minutter.

Retten mener imidlertid at situasjonen må ha vært svært skremmende for fornærmede, som opplever å bli angrepet og holdt fast av to voksne menn på denne måten.

Etter en samlet vurdering har retten kommet til at bøtestraff er riktig reaksjon her.

15–20.000 kroner i bot

Som utgangspunkt for bøtestørrelsen har retten funnet veiledning i en annen dom hvor en lærer fikk 10.000 kroner i bot for å klype og dra en elev i armen. Aktuelle sak anses noe mer alvorlig på grunn av preget av privat rettshåndhevelse.

De to tiltalte mennene dømmes derfor til å betale 15.000 og 20.000 kroner i bot hver. De to tiltalte slipper også å betalte saksomkostningene.

– Påtalemyndigheten tar dommen til etterretning. Tingretten har slått fast at handlingene de tiltalte har utført er straffbare og at det ikke er akseptabelt med denne form for privat rettshåndhevelse, skriver Aftret i en mail og legger til:

– Handlingene bærer preg av avstraffelse og at det er svært uheldig at privatpersoner bruker makt mot en ung gutt på denne måten for å skremme ham til fornuft.

Vurderer å anke

Forvarer til en av de tiltalte mennene, Monica Behn Jacobsen forklarer følgende til Stjørdals-Nytt:

– Vi er fornøyd med at retten har frifunnet for det mest alvorlige i tiltalen som gjeldt slag mot ansiktet til fornærmede. Min klients forklaring av hendelsesforløpet er lagt til grunn av retten, sier hun.

Videre forklarer forsvareren at domfellelsen for kroppskrenkelse i nedre sjikt vil bli vurdert anket.

– De spesielle omstendighetene i saken og forutgående hendelser tilsier at dette forholdet ikke skal straffes, forteller hun videre.

Den andre mennens forsvarer, Tove Røddesnes, forklarer følger opp med følgende uttalelse til Stjørdals-Nytt:

– Jeg tenker at det hadde vært mye bedre for alle parter om denne saken hadde blitt behandlet utenfor rettssystemet, og at bøtestraff er riktig reaksjon.

Påtalemyndigheten vil ta stilling til ankespørsmålet innen lovens frist.