Det sier Gunnar Alstad, som er leder i Skatval Bondelag.

Landbruket har opplevd en kraftig kostnadsvekst siden i fjor sommer. Snart skal kravene i årets jordbruksoppgjør leveres, og Alstad varsler tre sentrale krav fra jordbruket: Dekke de økte kostnadene, inntektsutvikling og tette inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper i samfunnet.

- Det blir høye krav fra jordbruket i årets jordbruksoppgjør, og det skyldes i stor grad den store kostnadsøkningen. I tillegg skal en bonde som alle andre grupper i samfunnet ha en inntektsutvikling, det inntektsgapet har bare blitt større og større. Dette gapet må tettes, og det må de starte med i år, sier Alstad.

Jordbruksoppgjøret er de årlige forhandlingene mellom norske bønder og regjeringen. Under oppgjøret forhandler partene om jordbruksavtalen, som blant annet fastsetter økonomiske overføringer fra staten.

Det er organisasjonene Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag som representer bøndene, og som forhandler på vegne av sine medlemmer. Bøndene legger først frem sine krav, deretter svarer regjeringen med et tilbud.

Store forventninger

Vårens jordbruksoppgjør er det første siden 2013 med Senterpartiet i regjering. Alstad har tro på å vinne frem med de kravene som stilles fra jordbruket.

- Vi har helt klart store forventinger til at regjeringen stiller opp og at kravene blir innfridd. Jeg har stor tro på at vi kommer til en god løsning, det har de lovet, sier han.

Han mener vi trenger en politikk som er tilpasset små, mellomstore og store gårder.

- Solbergregjeringen har hatt den intensjonen at landbruket skal bli større og mer effektivt. Den strategien kan fungere i enkelte land, men ikke slik landskapet er i Norge. Her er det lagt opp slik at vi trenger små, mellomstore og store gårder, og vi trenger en landbrukspolitikk som er tilpasset dette. Det var dette som var feilen med den blå-blå regjeringen, sier Alstad.

Han håper folk ser hvor viktig det er med norsk matproduksjon.

- Etter to år med pandemi og nå en utfordrende verdenssituasjon, er behovet for trygg mat i hvert fall ikke blitt mindre. Jeg vil sende en oppfordring til alle sammen om at de må kjøpe norsk mat. Vi trenger å opprettholde den norske matproduksjonen, sier han.