Situasjonen i Ukraina har ført til at mange er bekymret for om trusselen mot Norge har økt, og spesielt etter at det ble klart at Norge valgte å sende våpen til Ukraina.

I kjølvannet av dette er det mange som nå søker informasjon og ønsker å vite mer om tilfluktsrom og hvor disse er.

– Vi har fått noen spørsmål om dette fra enkeltpersoner, og vi ser behovet for å komme ut med mer informasjon når det gjelder dette med tilfluktsrom. Det er imidlertid ingen økning i trusselbildet mot Norge som tilsier at bruk av tilfluktsrom er aktuelt per i dag, sier kommunalsjef i Stjørdal kommune, Tore Rømo, som har ansvaret for beredskapen i kommunen.

To registrert i Stjørdal

Tilfluktsrom er permanente beskyttelsesrom som skal verne befolkningen mot skader ved krigshandlinger. Tilfluktsrommene er inndelt i private og offentlig rom, og er plassert i de områder man i sin tid regnet med at behov var størst.

I følge DSB står Stjørdal kommune oppført med to offentlige tilfluktsrom.

Det ene tilfluktsrommet ligger ved Fosslia fjellhall i Ringveien 130, og har plass til omtrent 2000 personer.

Det andre tilfluktsrommet som er registrert i Stjørdal kommune ligger i Wergelandsvegen 27, og har plass til 110 personer.

I Wergelandsvegen 27, hvor covid-19-vaksineringen finner sted, er det offentlig tilfluktsrom. Foto: Erik Hoås

– Det er Sivilforsvaret som har ansvaret for tilfluktsrommene, og kartet deres viser at det finnes to offentlige tilfluktsrom i Stjørdal. Men vi vet det finnes flere, og har utfordret dem til å komme opp med et nytt kart, sier Rømo.

Jobber med å få en oversikt

– Blant annet vet vi at det finnes tilfluktsrom i kjelleren på Rådhuset og i gymsalen i Skjelstadmark. Det finnes også en del private tilfluktsrom, som vi ikke har oversikt over. Vi jobber nå med å få en fullstendig oversikt, som vil bli lagt ut på kommunens hjemmeside i neste uke, fortsetter Rømo.

I følge Sivilforsvaret finnes det omtrent 20.000 tilfluktsrom i Norge, med plass til rundt 2,5 millioner mennesker. 19.000 av dem er private tilfluktsrom.

De fleste forretningsbygg som ble oppført under den kalde krigen ble utstyrt med tilfluktsrom. Det er ikke bygd tilfluktsrom i Norge siden 1998.

Tilfluktsrommene skal kunne tas i bruk som tilfluktsrom på 72 timers varsel.