Rita og Geir Ove Steinvik ler godt når de forteller om hemmeligheten de har båret på de siste to årene.

- Vi har alltid hatt en drøm å ha wagyudyr på gården, men det er bare en hobby. Det er kun noen naboer, ordføreren og veterinæren som vet at vi har wagyu, forteller det driftige ekteparet som holder til på gården like ved Steinvikholmen på Skatval.

Rundt oss vandrer mange dusin med Limousindyr, som gården har vært kjent for i mange tiår. De renrasede dyrene selges til oppdrettere over hele landet, men det siste året har hver måned en okse blitt slaktet, partert, pakket og solgt i gårdsbutikken.

- Vi kjøpte et renraset wagyu hunndyr som var drektig og to oksekalver for et par år siden, og hunndyret har nedkommet med ytterligere en oksekalv. Derfor fant vi ut at vi kunne slakte en av oksene nå, sier de.

Mandag ble dyret sendt til slakting, og tidspunktet er langt fra tilfeldig.

- Lokalmat er blitt svært populært i Stjørdal, og vi ønsker å gi litt tilbake til Stjørdal under matfestivalen. Derfor slakter vi en to år gammel okse, selv om de vanligvis slaktes som treåringer, forteller Rita og Geir Ove Steinvik.

- Vi har alltid hatt en drøm å ha wagyudyr på gården, forteller Rita og Geir Ove Steinvik.

Kostbar fornøyelse

Lommeboken skal være av det omfangsrike slaget hvis man har planer om hamstre kobebiff, som kjøttet også kalles ettersom kvegrasen kommer fra Kobe-regionen i Japan. Ferasen er kjent for sin fantastiske kjøttkvalitet, og kjøttet er svært mørt og har unik fettmarmorering.

- I Oslo selges kjøttet fra 3000 til 4500 kroner kiloet for de fineste stykkene. Hva prisen blir hos oss, vet vi ikke. Det avhenger av hvilken klasse kjøttet oppnår. Kjøttet deles inn i klassene A-B-C, og fra 1-5 til fem. A5 er høyeste standard. Vi håper på høyeste klasse, men vi vet ikke før dyret blir partert på torsdag, sier de.

Ekteparet Steinvik kommer til å lage porsjonspakker på mellom 100 og 200 gram, noe sikkert storspisere synes er i snaueste laget.

- Husk at dette kjøttet inneholder mye fett, og det blir for mektig å spise for mye av kjøttet. Kjøttet er så mørt at man i Japan skjærer av en bit rå biff, dypper det i soyasaus og spiser det, forteller de.

Denne oksen ble sendt til slakting sist mandag, og kjøttet skal ligge i kjøledisken til Rita og Geir Ove Steinvik på Skatval enten torsdag kveld eller fredag morgen. Foto: Privat

Fornemt kosthold

Kostholdet til wagyudyrene på Skatval er av fornemme slaget. Mesk fra lokale ølbryggere og spesialkvernet og valset korn er noe av det som skal gjøre kjøttet ekstra marmorert og smaksrikt.

- Dette er forferdelig moro, men ingenting er gratis. Bare det å kjøpe et drektig renraset hunndyr koster over 100.000 kroner. Vi ønsker kun å ha renrasede dyr på gården, sier Rita og Geir Ove Steinvik.

Under matfestivalen ”Et sted nær deg” som foregår fra torsdag, avsluttes det hele med at lokalmatprodusenter kommer til Stjørdal sentrum lørdag for å presentere produktene sine. Dit kommer ikke Steinvik med wagyo-biffene.

- Alle som vil kjøpe kjøttet må komme hit til gårdsbutikken. Dyret blir partert på torsdag, og enten kommer det i gårdsbutikken torsdag kveld eller fredag morgen. Vi har også slaktet en Limousinkalv som vi skal tilby under matfestivalen, forteller de.