– Takk til alle sammen, det har vært en kjempeinnsats fra alle kommuner, sier kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen.

Les også: Rørt ordfører om gjenåpningen: – I dag markerer vi slutten

Et kappløp

Fra forberedelsene startet i januar 2020, med smitte i Kina og Italia, ble grensene stengt 12. mars.

– Det har vært som å stå i et kappløp for å få igjen det vi er glade i, forklarer Vonen.

Saken fortsetter under bildet.

12. mars 2020 gikk de ut til folket og stengte ned. Mandag 27. september kunne de for første gang på 18 måneder takke hverandre på normalt vis. (Foto: Guro Storli Aune)

Som kommuneoverlege har han hatt mer enn nok å gjøre, og dagene har fort blitt til kveld mellom åpne smitteveier, testing og smittesporing.

– Flere har kontaktet meg for å høre hva som er lov og ikke. Har vi lov til dette? Spør de. Folk har vært redde for å gjøre noe galt. Det har ikke vært enkelt å følge med alle restriksjoner, men jeg og mange andre har forsøkt å svare så godt vi har kunnet, sier han videre.

Fikk stoppet det

Nå som det åpnes nasjonalt og lokalt, er spørsmål ikke lengre nødvendig. Alle har blitt kjent med R-tallet, og sammen har man bidratt til at det som kunne ført til tap av liv og helse er stanset betraktelig.

– Alt som virker har en bivirkning, som har begrenset seg både sosialt og økonomisk. Vi er fremdeles i en pandemi, men smitteveger har blitt begrenset, forteller Vonen.

Nå er det gjerne 1 av 200 som innlegges på sykehus, og de som havner der får gjerne lettere sykdom.

– Vi merker at det er sykdom blant barn og ungdom som har preget smittebildet den siste tiden. Det er de som gjerne også ikke er vaksinerte, sier han videre.

Tiltakene  

Nå er tiltakene mer forenklet, og dette er det som gjelder:

- Testing av nærkontaker fortsetter for å avdekke spredning

- Ingen karanteneplikt

- Fortsetter med innreisekontroll på grensen

- Vil fortsette å vaksinere så mange som mulig

- De som kan bli alvorlig syke vil få tilbud om en tredje vaksinedose