Det er ikke mer enn 20 hørselssentraler i hele landet, men nå har Stjørdal fått et tilbud som har vært savnet helt siden det distriktsmedisinske senteret åpnet i mars 2007.

Guttorm Aavik som er leder for 230 medlemmer i Stjørdal og Meråker Hørselslag fikk æren av å klippe snora og åpne den nye hørselssentralen. Her vil det være to audiografer i hel stilling og en ørelege i deltidsstilling. Etter en rolig start i mai vil hørselssentralen være i full drift fra 8. august. Pasientene vil betale vanlige egenandeler som i spesialhelsetjenesten.

- Nå kan vi endelig åpne hørselssentralen som vi har ventet så lenge på, sa DMS-sjef Ann Sissel Helgesen da hun ønsket velkommen til seansen. Markeringen ble forøvrig innledet med musikkinnslag fra Stjørdal kulturskole der Maria Angelica Fiskvik spilte trompet med akkompagnement på piano av Mari Ann Lervåg Pettersen.

- Vi opplever et stort behov for hjelp og veiledning. Det er mange og store utfordringer for å hjelpe folk med hørselstap. Da er det viktig med hjelp i nærheten. Vi ser denne etableringen av en hørselssentral i Stjørdal som et viktig skritt for å hjelpe alle med hørselsproblemer. Som lag vil vi samarbeide, sier Guttorm Aavik, som altså er leder i det lokale hørselslaget.

Klinikkleder Tina Eilertsen ga en framstilling av hvordan tanken om en hørselssentral ble realisert etter at idéen var lansert. Det gikk bare et halvt år fra vedtak i desember i fjor og fram til realisering. Det hun kaller «dedikerte entusiaster» har lagt ned en stor jobb for å åpne dette tilbudet, og hun nevner at samhandling med DMS har vært essensielt på samme med som godt samarbeid mellom sykehusene.

Kathinka Meirik som er konstituert direktør i Helse Nord-Trøndelag understreket også betydningen av en hørselsklinikk i Stjørdal.

- Dette er en stor dag for oss. En hørselsklinikk er et veldig viktig tilbud i denne delen av Trøndelag. Det blir langt til Namsos. Derfor har folk ofte vært henvist til private løsninger. Denne etableringen av et offentlig tilbud er noe av det morsomste jeg har vært med på. Ut fra personlig erfaring med pårørende vet jeg at gode hjelpemidler betyr mye.

Ordfører Ivar Vigdenes har svært travle dager for tiden, var litt sent ute denne gang, men fremførte en tale som hans utplasseringselev Karen Brustad Moe hadde skrevet. Hun hadde funnet fram til mange relevante opplysninger. Takket være henne vet vi at landet kun har 20 hørselssentraler og at tilbudet har vært etterspurt siden åpningen av DMS i mars 2007.