- Det er kommet nasjonale retningslinjer fra departementet som gir oss føringer om å gi folk slike tilbud og Værnesregionen har fått prosjektmidler til dette arbeidet sier prosjektleder Lillian Hernes ved Frisklivssentralen Værnesregionen DMS.

- Vi var de en av de første på kommunalt nivå i landet som ansatte en ernæringsfysiolog. Tidligere er det bare sykehusene i Norge som har hatt slike stillinger. Ernæringsfysiolog har kompetanse og bistår innbyggerne i Værneskommunen, sier Hernes som er glad for at Ylva Jonasson startet i 50 % stilling som ernæringsfysiolog i Værnesregionen 2. mai.

- En del av arbeidet går i første omgang ut på å utforme kurstilbud til Vend Risk, barnehage og skole. Vend Risk (se sak under) har vært drevet i 1,5 år og legges nå under Frisklivssentralen. Fastlegen har en viktig rolle i samarbeid med Frisklivssentralen (FLS). Samarbeid med frivillige, kommunen, NAV, BHT - er også viktig. Dersom en pasient vil starte med fysisk aktivitet, gjelder det å lose pasienten til det tilbudet som finnes og vise fram mulighetene, sier Hernes.

FLS skal forebygge livsstilssykdommer. Kost og fysisk aktivitet har stor betydning for helsen. I en vanlig livslengde fortærer vi sju tonn mat og drikke – det samme som tre jernbanevogner, sier Lillian Hernes som er leder ved FLS.

- Ylva Jonasson, hvorfor er det så viktig med en ernæringsfysiolog i kommunen?

- Det er viktig å etablere gode kostvaner, sier hun og forklarer: - For meg er det viktig at nordmenn og svensker har kunnskap om kostråd, men selv med kunnskap kan de være vanskelig å sette om i praksis. Vi er alle ulike personer i omgang med teori og praksis.

I dag er det flust med tilbud av halvfabrikata. Det er mange som vil ha det enklere og kjøper alt ferdig. Andre lager konsekvent mat fra grunnen. Men uansett utgangspunkt gjelder det å finne en måte å spise sunn kost på, sier Ylva Jonasson som presiserer:

En viktig del av min jobb er å jobbe opp mot barnehager. De gruppene som ikke er vant til å lage mat, er ikke så vanskelig. Det må ikke bli uoppnåelig å tilberede egne måltid. Det må ikke bli lenger at man orker å starte. Det gjelder å finne de små stegene og ha en livsstil som fremmer din helse, sier hun som er skeptisk til kombinasjonen film, pizza og cola.

Tidlige kostvaner

Du tar med deg videre de kostvaner du er vokst opp med. Derfor er det viktig med en god start. Her har vi foreldre med ulike prioriteringer. Tradisjonen med matpakke er grei, men det er ikke alle matpakker som er like bra.

- Hva tenker du på da?

- Vi skal huske at matpakken er et måltid som skal rekke hele dagen. Her synes jeg at frukt og grønnsaker skal være viktig del. Fem om dagen er et godt utgangspunkt med tre grønnsaker og to frukter. Frukt og grønnsaker må med i hvert måltid, sier Ylva Jonasson bestemt. Hun synes det er veldig bra at vann er blitt mer populært enn leskedrikk.

Ylva Jonasson er opptatt av det forebyggende arbeidet. Selv har hun arbeidet mye på sykehus i Norge og sett hvordan sykdommer allerede har utviklet seg fordi sykehusene ikke har store nok ressurser til å drive aktivt med forebyggende helsearbeid. Sykehusene mangler ernæringsfysiologer og kommer ofte inn for sent nettopp når sykdommen har utviklet seg.

- I dag er det hundre kommuner i Norge som har en frisklivssental. De første kom for 15 år siden. Levanger har lærings- og mestringssenter som tenker annerledes i forhold til overvekt. Fylkesmannen i Nord-Trøndelag følger spent vårt arbeid, sier ernæringsfysiolog Ylva Jonasson.

Hjelp med Vend Risk

Vend Risk-prosjektet i Værnesregionen er et tiltak for å forebygge mot diabetes type 2 hos personer med overvekt. Dett er et samarbeidsprosjekt mellom kommunen i Værnesregionen Meråker, Selbu, Stjørdal og Tydal – og RSSO (Regionalt Senter for Sykelig Overvekt) og ved St. Olavs Hospital.

Det var våren 2010 at Vend Risk-prosjektet startet. Hittil har over hundre deltakere fra de fire kommunene Meråker, Selbu, Stjørdal og Tydal deltatt. Målet er å forebygge utviklingen av diabetes type 2 (DM2) til personer med overvekt. Helseundersøkelsen i Nord Trøndelag viser bl. a. sterk økning av overvekt og DM2 i befolkningen. Monica Devle er kontaktperson for Værnesregionen. Hun jobber ved Frisklivssentralen Værnesregionen DMS.

Vend Risk gir deltakerne tilbud om en fysisk aktivitet som er tilpasset i sin kommune under ledelse av fysioterapeut eller sykepleier. I størst mulig grad er det ønskelig å samarbeide med tilbud som allerede finnes. Dette er et prosjekt med vid tidshorisont over fem år. Deltakerne er med på ulike diverse tester og blodprøvetakinger med forskjellige intervaller i løpet av de fem årene. Det første året blir det også arrangert temamøte hver 3. måned. Sentrale tema er diabetes; mestring og motivasajon; ernæring og fysisk aktivitet.

Vend Risk er et tilbud rettet mot frivillige deltakere som står i fare for å utvikle diabetes, og som ønsker å endre livsstilen varig. Tilbudet sorterer under Regionalt senter for sykelig overvekt ved St. Olavs Hospital og er finansiert som del av den nye Samhandlingsreformen.

Diabetes type 2 i sterk økning over hele verden. Anslag går ut på at så mange som 300 millioner mennesker har sykdommen. I Norge er det anslått at cirka 300.000 personer har diabetes. Mange tilfeller er ukjente. Arv, overvekt og mangel på fysisk aktivitet er viktige årsaker til sykdommen.