Melk er i det norske kostholdet en kilde til flere viktige næringsstoffer. I Norge anbefales det at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet.

-Meieriprodukter fremheves som en viktig kilde til næringsstoffer kroppen trenger, spesielt kalsium og jod. I rapporten understrekes det at for folk flest vil magre meieriprodukter være viktig for å sikre et tilstrekkelig inntak av disse næringsstoffene, forteller Hanne Hennig Havdal, ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

- Tre porsjoner med magre meieriprodukter som del av et sunt kosthold sikrer at man får seg anbefalt mengde kalsium. I tillegg gir det også jod, proteiner og flere B-vitaminer. En porsjon tilsvarer for eksempel ett glass ekstra lett melk eller en yoghurt. I mange andre land har de konkrete anbefalinger for hvor stort det daglige inntaket av melk og meieriprodukter bør være.

- Vi tror at mer konkrete råd om mengde hadde gjort det enklere for forbruker. Dette ville gjort folk mer oppmerksomme på om de får i seg for lite eller mer enn det som er tilstrekkelig for de fleste, fortsetter hun. Da hadde Norge også vært på linje med blant annet land som Finland, Irland, Frankrike, USA og Australia, avslutter Hanne i Melk.no.

I de norske kostrådene er anbefalingen å ha et daglig inntak av magre meieriprodukter. I mai 2010 gjorde Synovate en undersøkelse for Melk.no for å se hvordan folk oppfatter dette rådet. Resultatene fra undersøkelsen viste at 56 % av den voksne befolkningen (15 år og oppover) mente at ”regelmessig” betyr en gang om dagen. Kun 25 % svarte flere ganger om dagen, mens en femtedel svarte at de tolket et regelmessig inntak som 3-5 ganger i uken eller sjeldnere. Det ble også spurt hvor ofte folk selv mener de bør spise magre meieriprodukter, og her svarte hele 62 % én gang om dagen eller sjeldnere.

Test ut ditt kalsiuminntak på Melk.no sin kalsiumkalkulator

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt opplysningskontor med fokus på melk og meieriprodukter.